WhatsApp започва без условности да споделя данните на потребителите си извън Европа с Facebook

Притежаваното от Facebook приложение WhatsApp започна 2021 г. с някои промени, които поставят ултиматум пред потребителите му – те или трябва да са съгласни данните им да бъдат споделяни с компанията майка, или да изтрият профила си. Добрата новина е, че в Европа няма да бъдем засегнати.

След като в последните седмици Facebook истерично шумеше срещу новите мерки на Apple, с които потребителите на iPhone ще имат правото да решават дали да споделят данните си с рекламодателите в социалната мрежа, сега Зукърбърг предприема нов нелеп ход срещу използващите притежаваното от тях чат приложение WhatsApp.

С известия в приложението потребителите на WhatsApp вече са уведомени, че трябва да се съгласят с промени в условията за ползването му, които влизат в сила от 8 февруари 2021 г. След тази дата хората, които не са приели тези промени, няма да могат да използват акаунта си в WhatsApp. 

Този ход е обратен завой от посоката, в която WhatsApp заяви, че ще продължи да върви дори след поглъщането му от Facebook преди 6 години. Колосалните $19 милиарда, които Facebook плати за чат приложението обаче, явно трябва да бъдат оправдани. През 2016-а WhatsApp започна да прави маневри около обещанието си, като активира по начало данните на потребителите му да бъдат споделяни с Facebook. Ползвателите все пак имаха 30 дни да се откажат от тази опция. 

Днес обаче връщане и отказване няма.

Условието е, че ако използват WhatsApp, данните на потребителите задължително ще бъдат споделяни с Facebook. Това може да включва регистрационна информация (телефонен номер), данни за транзакции, информация за начина на общуване с други, информация за мобилното устройство, IP адрес и т.н. 

Е, потребителите в България можем да благодарим на по-строгите мерки на ЕС, но аз така или иначе планирам окончателно да изтрия въпросното приложение от смартфона си.


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар