USA Today: Как ураганите получават имената си

Тропическа буря, сформирана в четвъртък сутринта в Мексиканския залив, се очаква да удари брега на Луизиана като ураган от категория 1 в събота. Името му е Бари, пише американското издание USA Today, цитирано от Агенция „Фокус“.

Практиката на именуване на тропически циклони започва в Западните Индии (Карибския регион), където ураганите са кръщавани по деня на светеца, на който са се появили, според Националния център на ураганите. Ураганът Санта Ана яростно удари Пуерто Рико през 1825 г., а Сан Фелипе ударил острова през 1876 и 1928 година.

Съединените щати започнаха да поставят имена на бурите през 1953 г., но тези имена са само на жени. След 1979 г. ураганите получават както мъжки, така и женски имена, показващи „малко равенство между половете“, както каза Клеър Нулис, медиен служител на Световната метеорологична организация.

Световната метеорологична организация (СМО), агенция на ООН, базирана в Женева, Швейцария, отговаря за назоваването на урагани и всички тропически циклони.

За атлантическите бури има шест списъка с имена, които се повтарят, след като са изминали шестте години. Списъците са по азбучен ред и от различен пол.

Нулис каза, че СМО получава много искания и жалби относно имената на ураганите. След като опустошителния ураган Майкъл удари Флорида миналата година, тя каза, че човек на име Майкъл е бил доста разстроен от използването на името му. В същото време, тя казва, че има хора, които искат тропическите бури да бъдат кръстени на тях.

„Това е най-честото от запитванията и коментарите, които получаваме от социалните медии,“ каза Нулис“. „Просто изглежда, че са очаровани от тях“.

Нулис обаче обърна внимание, че именуването на бури е малка част от работата на метеоролозите и със сигурност е най-малко важната част.

„Това, което винаги казваме на хората, е, че имената получават най-голям обществен интерес, но това е само една малка част от работата на комисията по ураганите“, каза Нулис. „По-голямата част от работата на комисията е свързана с аспектите на безопасността.“

Всяка година Комитетът по ураганите на СМО заседава, за да обсъди предишния сезон на бурите и да направи планове за следващия. Тогава се правят промени в имената.

„Единственият път, когато има промяна в списъка, е ако бурята е била толкова смъртоносна или е причинила токова материални щети, че бъдещото използване на името за друга буря ще бъде неподходящо от етични съображения,“ пише Денис Фелтген, служител по обществените въпроси на Националното управление Центърът на ураганите.

Оттеглените имена обикновено започват с К, Л и М, тъй като те се случват по време на най-разрушителната част от сезона на ураганите.

Като цяло страната, която е поискала името да бъде спряно от употреба, е тази, която предлага ново име. Например, САЩ замениха урагана Майкъл с Милтън през март. Нулис заяви, че комисията има за цел да направи имената подходящи за региона, в който има хора с различен произход и етническа принадлежност. Не всички имена са „старомодни американски имена“, каза тя.

„Правилото за имената е, че те трябва да бъдат подходящи и разбираеми в региона, за да могат хората да ги разпознават“, каза Нулис. „Така че очевидно има различни езици в региона, има испано-креолски и франкофонски страни.“

Дори само в САЩ, демографските данни са много по-различни, отколкото преди 50 години, казва Нулис, така че имената ще отразяват по-мултикултурна общност.

Накрая най-важният аспект на имената е функцията за безопасност, каза Нулис. Много по-лесно е да обменяте информация за опасна буря, когато имате лесно име, с което да я споменете.

„Винаги ще казваме, че за тези имена има причина и те са използват заради обществената сигурност“, каза Нулис. „Ние не ги избираме за забавление. Ние ги използваме, за да се опитаме да спасим животи.“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар