US-републиканци зоват Тръмп: Наложете санкции на висшите китайски служители, виновни за Covid-19!

Трима депутати от Републиканската партия призовават администрацията на Тръмп да наложи санкции на висши китайски правителствени служители заради първоначалния им отговор на кризата с коронавируса, прикривайки информация в ранните етапи на епидемията, пише TheHill.com, цитиран от „Фактор“.

В писмо, изпратено до министъра на финансите Стивън Мнучин и държавния секретар Майк Помпео, републиканците настояват президентът и неговата администрация да санкционират конкретни лица, които считат, че са „отговорни за груби нарушения на международно признати права на човека“, като се възползват от правомощията си, които им предоставя глобалния закон „Магнитски“.

Законът позволява на правителството да замрази средствата на чуждестранни служители, държани в американски банки, без право да получават визи за САЩ.

„Вярваме, че действията им са нарушили международните здравни разпоредби от 2005 г., правата на човека на техните граждани и основни принципи, които подкрепят честността и отговорността в международните отношения“, се казва в писмото, подписано от републиканиците Ланс Гуден (Тексас), Дан Креншоу (Тексас) и Джим Банкс.

„Спорните и грешни решения навредиха на китайските граждани и останалия свят, като позволиха разпространението на COVID-19 и възпрепятстваха правителствата да създадат ефективен пандемичен отговор“, пишат още в писмото си законотворците републиканци.

„Резултатът е десетки хиляди ненужни американски смъртни случаи и значителни икономически щети. Ето защо ви призоваваме да приложите санкции, съгласно закона „Магнитски“ към конкретни лица заради тяхното съучастие в злоупотребите с правата на човека и вредата, която са нанесли на Съединените щати и на нашите съюзници“, се казва още в документа.

Длъжностните лица, посочени в писмото, включват: заместник-кмета на Ухан и директора на Общинската здравна комисия на Ухан Чън Йонгсин, Ли Йългън от Бюрото за обществена сигурност на Ухан, говорителя на външното министерство на Китай Джао Лицзян, шефът на Националната здравна комисия Ма Сяоуи, заместник-директора на областното бюро за промишленост и информация Чонг Вей, членовете на Политбюро на автономния регион Синдзян Чен Куангу и Чен Цонгън.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар