The Wall Street Journal: Успешната година на Путин става все по-добра

Тази година беше доста успешна за държавния глава на Руската федерация Владимир Путин. Това пише американското издание The Wall Street Journal, цитирано от Агенция „Фокус“. Изданието отбелязва, че тя става още по-добра – сега той събира трофеи от няколко фронта едновременно. Според изданието със сигурност „самият той е изненадан“ с какъв успех е успял да постигне целта си и да всее раздор в политическата система на САЩ.

„Първо, неговите агенти се намесиха в изборите през 2016 г. Сега те могат да се отпуснат и да наблюдават как опитите да отклонят подозренията от Москва и да прехвърлят вината върху Украйна дават плод под формата на ожесточен дебат в САЩ, който допълнително отдалечава силите на привържениците и противниците на Тръмп един от друг“, подчертават от редакцията.

Фиона Хил, която доскоро се смяташе за главен експерт по Русия в състава на Съвета за национална сигурност на президента Тръмп, в показанията си по време на изслушване в Камарата на представителите, проведено като част от процедурата по импийчмънт, обобщи успехите на Русия на този фронт: „Въздействието на успешната кампания, проведена от руснаците през 2016 г., днес все още е очевидно. Страната ни е разкъсана на парчета. Истината се поставя под въпрос. Нашата високопрофесионална и експертна дипломатическа служба се дискредитира“, цитира думите й The Wall Street Journal.

В същото време Путин е „толкова сигурен в своя успех“, че дори „злорадства публично“. „Слава Богу, че никой не ни обвинява в намеса в изборите в САЩ, сега обвиняват Украйна“, цитира изданието думите на Путин от икономически форум в Москва миналата седмица.

В същото време в началото на следващия месец новият президент на Украйна Владимир Зеленски ще проведе първата си среща с руския президент, чиито войски „нахлуха в страната му и отрязаха част от нея“, пише The Wall Street Journal. Украинският лидер разбира, че поради вътрешнополитически битки в САЩ, подкрепата на Америка за Украйна може да бъде прекратена, така че той трябва да започне трудни преговори с Москва, обясняват от редакцията.

„Но тези успехи на американския фронт са само началото на списък от тенденции, които допринасят за късмета на Путин“, се казва в статията. По-специално британската политическа система също е обхваната от дебати относно мащаба на „кампанията за дезинформация“, в която според мнозина Русия се е ангажирала да „убеди“ британските граждани през 2016 г. да гласуват за излизане от Европейския съюз. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън отказва да публикува доклада на парламентарната комисия за разузнаване относно „намесата в Брекзит“, провокираща междупартийни конфликти точно сега, когато Великобритания се насочва към нови общи избори, обяснява изданието.

Независимо от това дали Русия е успяла по някакъв начин да повлияе на резултатите от референдума за Брекзит, сега реалността е, че Обединеното кралство излиза от ЕС „по най-трудния и деструктивен възможен начин“, пише още в статията. И тъй като всичко, което уврежда икономическото и политическото единство на Европа, в една или друга степен „облагодетелства Русия“, Путин може да добави към списъка с успехите си през годината ситуацията около Брекзит, смята The Wall Street Journal.

В същото време най-влиятелните членове на НАТО сега са затънали в спорове относно функционирането и бъдещите перспективи на Алианса, създаден преди 70 години специално за „съдържане експанзионистичните действия на Москва“, отбелязва статията. По-специално френският президент Еманюел Макрон наскоро критикува Тръмп за решението му да изтегли американските войски в Сирия, като по този начин дава възможност на Путин да увеличи влиянието си в региона.

Освен това Макрон обяви, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“ и постави под съмнение валидността на днешната готовност на Алианса за колективна отбрана. Думите му предизвикаха критики от германския канцлер Ангела Меркел и други членове на Съюза, припомня The Wall Street Journal. „И от гледна точка на Путин, разногласията в основния западен военен съюз са най-големият плюс“.

В същото време отстъплението на САЩ в Сирия допринесе за по-нататъшното развитие на тенденция, която позволява на Москва по-активно да действа в Близкия изток. „Всъщност събитията в Сирия изиграха невероятна роля за Путин“. Според изданието именно американските войски и техните кюрдски съюзници са извършили основната част от работата за унищожаване на терористите.

„И сега, след като приключи с всички мръсни работи, Вашингтон всъщност прехвърли контрола над Сирия на Москва, позволявайки й да унищожи или свали неговите кюрдски съюзници“, пише The Wall Street Journal. Сега, когато Путин зае ключови позиции в Сирия, лидерите на страните от Близкия Изток „се втурнаха към него за консултации“, се казва в статията.

Владимир Путин е бивш офицер от КГБ и е очевидно, че е „майстор в занаята си“, отбелязва изданието.

„По време на Студената война той се научи да използва дезинформация и пропаганда, за да играе със слабостите на западните демокрации, като ги използва за собствени цели. И тъмното пространство на интернет отвори изцяло ново поле за него“, заключава The Wall Street Journal.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар