South China Morning Post: Китай и Русия ускоряват процеса на отказ от долара

Сътрудничеството между Китай и петте държави-членки на Евразийския икономически съюз беше засилено от китайската инициатива „Един пояс, един път“, пише хонконгското издание South China Morning Post (SCMP), цитирано от „Фокус“.

Министърът на интеграцията и макроикономиката на Съюза призовава за създаването на нова евразийска парична и финансова система при липсата на единна валута в блока.

Чрез създаването на единна парична и финансова система, подкрепеният от Русия икономически и търговски блок ще намали зависимостта си от щатския долар и еврото за вътрешна търговия и сделки с Китай.

Евразийският икономически съюз (ЕАИС), аналог на Европейския съюз, включва пет държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Русия. Този съюз осигурява свободен поток на стоки и икономическо сътрудничество между тези страни. Въпреки това, за разлика от 19 от 27-те страни от ЕС, членовете на ЕАИС нямат единна валута.

Освен това ЕАИС установи тясна връзка с Китай, който засили влиянието си в Евразия чрез инициативата „Един пояс, един път“.

Сергей Глазьев, министър на интеграцията и макроикономиката на ЕАИС и бивш съветник на руския президент Владимир Путин, заяви в понеделник на онлайн форум, че като част от сътрудничеството между организацията и Китай, съюзът ще увеличи използването на националните валути, за да сведе до минимум рисковете.

„Русия и Китай са създали свои собствени платежни системи, система за електронен обмен на информация между банките, но бизнес участниците все още са много мудни в използването на тези елементи на инфраструктурата и все още работят в чуждестранна валута, каза Глазьев. – Смятам, че е необходимо радикално да обърнем ситуацията, да създадем собствена евразийска парична и финансова система. Това би ни застраховало от рискове и би било надеждно, прозрачно, удобно, ефективно и не би било обременително за бизнес участниците“.

Според ЕАИС, в момента в рамките на Съюза около 50% от сделките се извършват в национални валути, а при търговия с Китай делът на използването на национални валути е още по-нисък – 15%.

Глазьев също така подчерта спешната необходимост от стабилизиране на обменните курсове на националните валути на страните членки на блока, създаване на евразийски обменни и ценови механизми и въвеждане на стимули за търговия с национални валути.

Това предложение се обяснява с факта, че Русия и Китай от известно време се опитват да намалят зависимостта си от щатския долар.

От 2014 г. САЩ използват контрола си върху глобалната финансова система, за да наложат санкции на Русия. Освен това тази година Вашингтон санкционира редица лидери и компании на китайската комунистическа партия за ролята им в подкопаването на автономията на Хонконг, за подпомагането на Пекин в изграждането на острови в спорното Южнокитайско море и за предполагаеми нарушения на правата на човека в провинция Синдзян

Китайско-американските отношения се влошават и Китай се опитва да ускори приемането на юана в глобалните плащания, за да намали въздействието на конфликтите със САЩ.

Според Централната банка на Русия и Федералната митническа служба през първото тримесечие на тази година само 46% от двустранната търговия между Русия и Китай се е извършила в щатски долари, това е първият път, когато делът на използването на долара е спаднал под 50%. Настоящата ситуация е коренно различна от ситуацията през 2015 г., когато почти 90% от двустранната търговия е била в щатски долари.

Междувременно през първото тримесечие на тази година използването на еврото в двустранната търговия достигна рекордните 30%, делът на използването на юана достигна 17%, а рублата – 7%.

В допълнение към търговията Москва и Пекин също се опитват да засилят финансовото си сътрудничество, за да ускорят отдалечаването от долара.

Москва заяви миналата година, че планира за първи път да емитира облигациите си в юани, надявайки се да привлече китайски инвеститорски интерес към руските активи и да помогне за определяне на критерии за опции за хеджиране за рублата и юана, заобикаляйки използването на американския долар.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар