Reuters: Кой предупреди САЩ 8 часа преди ракетния удар на Иран?

Близо осем часа преди ракетния удар на Иран на 8 януари срещу американските сили в две бази в Ирак, американските военни вече бяха предупредени за предстоящо нападение на авиобаза Айн Асад в западната част на Арабската република. През това време те успяха да прехвърлят персонала и оръжието в укрепени бункери, заявиха пред Reuters двама иракски офицери, разположени в базата.

До полунощ нито един изтребител или хеликоптер не e останал в откритата зона на базата, съобщи един от източниците. Друг събеседник на агенцията в иракското разузнаване каза, че американските войски като че ли дори са знаели времето на нападението, казвайки, че са „напълно наясно“, че базата ще бъде атакувана „след полунощ“.

Подобни съобщения допълват доказателствата, че нападението на Иран трудно може да се нарече неочаквано. Конкретна информация за това как и от кои източници Пентагонът успя да разбере времето на предполагаемата ракетна атака и толкова впечатляващо много време преди нейното изпълнение, остава тайна. Някои медии, позовавайки се на американски и иракски военни източници, съобщават, че Техеран е предупредил Багдад преди нападението и че Ирак е предал тази информация на САЩ. По-късно обаче високопоставени американски служители отхвърлиха тази версия на събитията преди иранския ракетен удар. И така, председателят на Обединения комитет на началниците на щабове на въоръжените сили на САЩ Марк Мили посочи американското разузнаване, а не предупрежденията или изтичането на секретна информация от Техеран, което е направило възможно да се подготви за нападението и напълно да се избегнат загубите в личния състав.

Командирът на аерокосмическите сили на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) Амир Али Хаджизаде увери иранските държавни медии, че Иран „не е имал намерение да убива“ американските военни. „Щяхме да ударим вражеската военна техника“, каза той.

Но това е малко вероятно, особено на фона на високопарните речи от иранската столица веднага след ракетния обстрел, че в резултат от него са загинали 80 американски военнослужещи.

Съветникът на иракския министър-председател Адел Абдел Махди заяви пред Ройтерс, че Техеран не е уведомил пряко Багдад малко преди ракетния удар, но „е предал предупреждението чрез други страни“. Според него Ирак и Съединените щати са били предупредени за подготвяния удар от една арабска страна, като отказват да я назоват.

След това се появиха предположения, тази страна може да е Катар. Външният министър на полуостровния емират е посетил Техеран в деня след ликвидирането на високопоставения ирански военен командир, а емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани пристигна на необявено посещение в Иран на 12 януари.

Командирът на специалните части „Кудс“ към КСИР Касем Солеймани загина в нощта на 3 януари в резултат на въздушен удар на територията на международното летище в Багдад. Пентагонът потвърди, че иранският генерал е убит при въздушна операция на САЩ. Върховният лидер на Иран, аятолах Сейед Али Хаменей, в същия ден нареди „жесток отговор“ на смъртта на легендарния ирански генерал. Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна заплаши Иран с възможността да атакува 52 цели в Ислямска република, ако ръководството й реши да даде военен отговор на ликвидацията на генерал Солеймани. В нощта на 8 януари Иран атакува с ракетни удари две бази в Ирак, където са разположени американските военни. Имайки предвид, че нито един войник от ръководената от САЩ коалиция не пострада от тези атаки, президентът Тръмп реши да не отмъщава срещу иранските цели.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар