New Europe: Тръмп започна нова Студена война – този път между САЩ и Китай

„Нова Европа“ беше първият мейнстрийм вестник, който оцени агресивния подход на американския президент Доналд Тръмп срещу Комунистическата партия на Китай преди около три години. Той постепенно успя да превърне това в нов конфликт между Вашингтон и Пекин.

САЩ вече са в пълноценна студена война срещу Китай и тази война се разраства в конфликт между демократичния Запад срещу китайската комунистическа система, коментират от базираното в Брюкел електронно издание New Europe, цитирани от Агенция „Фокус“.

В този контекст демократичните западни нации по един или друг начин са част от съюза на свободните страни, докато Китай намира съюзници в останките от краха на съветския комунизъм в края на 80-те и началото на 90-те години.

При така създалата се ситуация, Тръмп е хванал в капан следващия американски президент, който и да е той, който няма да има друг избор, освен да продължи и да засили Студената война срещу Китай.

Студената война е конфликт, в който докато няма победител – печелят и двете страни, което обяснява защо е много малко вероятно да се премине от студена към „гореща“ война. В действителност, този конфликт има само консолидиращ ефект и за двете страни.

Западното общество е в дълбока социално-икономическа криза, произтичаща от десетилетия политики на строги икономии и свръхрегулация в Европа и корумпираната администрация на бившия президент Бил Клинтън в САЩ, съчетана с разрушаването на дори и примитивните социални структури от Тръмп.

Ситуацията както в Европа, така и в САЩ беше на път да избухне, до момента, в който се появи проблемът с коронавируса. Това предостави възможност за спиране или по-скоро временно отлагане на тези непрекъснати социални експлозии и даде време на управляващите елити да се опитат да адаптират обществата си към новото нормално, макар никой да не може точно да каже какво е то, какви и до колко дълбоки промени ще доведе.

Щетите, причинени от вирусната криза – с изключение на броя на жертвите, които статистически не са с тревожен мащаб – са основно финансови. Става въпрос само за пари. Засега никой не може спокойно да каже какво ще означава това след една или две години. Засега расте само цената на златото.

От новата Студена война в краткосрочен план има полза само управляващата комунистическа партия на Китай, което е важно за нейното оцеляване. Студената война отново ще изолира Китай от свободния свят. Това е единственият начин китайските комунисти да останат на власт.

Всъщност изобретението на Китайската партия да комбинира версията на комунизма на Мао Дзедун със свободна икономика коренно се провали и връщането към статуквото е единственият начин за оцеляване на комунистическата система на Пекин. Това налага и наличието на реални или въображаеми „чужди врагове“, изолация и още по-строга комунистическа власт, както и премахване на всички заплахи за нея.

Всички войни в човешката история обаче имат начало, кулминация, която сега преживяваме, и край. Краят ще доведе до ясен победител.

Ако победителят е Китай, това ще бъде краят на цивилизацията на свободата и човешкото достойнство. Този сценарий изглежда най-малко вероятен, но не и невъзможен. Най-големите точки от историята се основават на човешки грешки. Все пак обаче свободните хора имат силата да мислят и да изобретяват, затова възможността Западът да загуби тази война е нулева.

Ако свободният Запад излезе като победител, губещият няма да бъде Китай обаче, а комунизмът. Китай ще бъде освободен, а китайците ще се присъединят към бъдещата западна цивилизация. Новото нормално ще бъде по-скоро близко до традиционната китайска философия – минималистична и умерена.

Качествата на китайския народ, които са част от неговото ДНК, все още са непокътнати, въпреки отчаяните усилия на комунистите да ги изкоренят.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар