Huawei представи официално HarmonyOS 2.0, обещава смартфони с нея през 2021 г.

На своята конференция за разработчици днес Huawei обяви официално втора версия на операционната си система HarmonyOS, която беше анонсирана за първи път през 2019-а. Китайската компания, притискана от санкциите на Тръмп срещу Китай, е почти готова да премине от Android към своята платформа, като главният изпълнителен директор на потребителския бизнес в Huawei Ричард Ю обяви, че това може да се случи през 2021 г.  

Huawei планира още този месец да пусне бета версия на HarmonyOS 2.0 за разработчици, която ще може да се тества на смартчасовници, смарттелевизори и други устройства. През декември 2020 г. пък трябва да се появи и бета версия за смартфони. 

Това означава, че през 2021 г. Huawei би трябвало да пусне първия си смартфон под HarmonyOS.

Планът на Huawei е версията на HarmonyOS, която ще бъде достъпна от този месец, да поддържа устройства с RAM от 128 KB до 128 MB. Устройства с RAM между 128 MB и 4 GB ще излязат през април 2021 г., а с повече от 4 GB RAM – в края на 2021 г., през октомври. 

Операционната система на Huawei ще бъде с отворен код под името OpenHarmony и той вече е бил дарен на China Open Atomic Open Source Foundation, обявиха от компанията. 

Интересното е, че Huawei ще се опита да привлече и други производители на хардуер към своята софтуерна платформа, която се позиционира като универсално решение за всякакъв тип устройства и като лесен вариант за разработчиците да разпространяват приложенията си върху всички тях с малко усилия. 

 


Източник: nixanbal.com

Твоят коментар