El Pais: Европейските здравни експерти подцениха заплахата от COVID-19

Здравните експерти, които съветват Европейския съюз, са подценили заплахата от новия коронавиурс през февруари, малко преди пандемията да се разпространи в целия континент, пише испанското издание El Pais, цитирано от Агенция „Фокус“.

Общо в Европа има регистрирани 167 668 починали от COVID-19 от общо 1 919 572 случаи от началото на пандемията, която започна в Китай през декември, според официалните данни.

Позовавайки се на среща от 18 февруари между членове на Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), изданието твърди, че експертите са преценили, че рискът от COVID-19 е „нисък“ за населението и „нисък до умерен“ за здравните системи в ЕС.

При прочитането на този документ три месеца по-късно е ясно, че това не е така и здравните системи от страните от ЕС не са успели да предвидят какво ще се случи.

Според иформацията рискът е бил счетен за „нисък“ за населението и затова предупрежденията за предстоящата опасност и нуждата от ранното му регистриране на континента са били пренебрегнати.

По това време в Европа има открити само 45 случая на COVID-19 и повечето от тях са били хора, пътували до Азия или с контакти там. Според информацията EDCD по това време смята, че вирусът не представлява голям риск, защото малкото случаи са били лесни за проследяване.

Но три дни по-късно е открито и друго огнище на вируса в Ломбардия, Италия, където в последствие умират повече от 32 хил. души.

„Те подцениха вируса“, казва Даниел Лопес Акуна, бивш служител в Световната здравна организация (СЗО).

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар