DW (Македония): Новото правителство на Сърбия: Между страха от САЩ и натиска на Русия

Четиримесечната сага за съставяне на новото правителство в Сърбия приключи. Тя премина по обичайния начин на медийни развлечения, чрез спекулации за имената на потенциални министри. Въпреки че беше обявено, че в новото правителство ще има много нови лица, в крайна сметка акцентът беше върху представителите на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП). Редица министри запазиха ресорите си, някои смениха постовете си, а новодошлите – с малки изключения – са политици, които досега са имали солидна медийна и обществена промоция, коментират в македонската редакция на Deutsche Welle.

Прави впечатление, че много министри са се озовали на позиции, за които нямат нито опит, нито квалификация. Душан Спасоевич от Факултета по политически науки в Белград е на мнение, че „намерението е било да се доведат хора от партията или такива, които вече са били в правителството, на министерски постове, а не защото са експерти в нещо“.

„Например това е четвъртото министерство за Александър Вулин – той едва ли е толкова универсален политик и може да прави всичко с еднакъв успех“, заяви Спасоевич пред DW.

Журналистът Слободан Ступар на свой ред казва, че „Александър Вучич е обезценил институциите толкова много, че ако не трябваше да формира официално правителство, нямаше да го направи. Той е политик, който не вярва на никого и затова трябва да отговаря за всичко, от здравеопазването до икономиката. Изправени сме пред неорганизиран хаос, в който той е просто лидер“.

Особено внимание бе насочено към препоръката на Вучич да има поне 50 процента жени в новото правителство. Тази цел е изпълнена. Впечатлението, че Вучич се стреми съвсем точно към пулса на западното обществено мнение, със сигурност не е ново, тъй като анализаторите признават, че сръбският президент знае много добре какво ще резонира положително на Запад.

„Делът на жените има подобна функция, като самия премиер. И така, това е информация, която ще бъде предавана в почти всички медии и е сигурно, че поради това чуждестранните медии няма да се занимават с това кой е Ратко Дмитрович и има ли министър, който е експерт на длъжността, на която е назначен. Това показва, че Вучич знае как работят медиите и как се изпращат съобщения“, казва Спасоевски.

Паника заради Вашингтон?

Според Ступар политическата съдба на Александър Вучич вероятно ще зависи много от резултатите от президентските избори в САЩ. „Мисля, че Вучич има панически страх от евентуална победа на Джо Байдън. Вече бе избран грешния кандидат и това вече може да се повтори. Просто казано, администрация на демократите ще „изчисти“ Вучич, когато става въпрос за Косово“.

Въпреки че на пръв поглед може да няма пряка връзка, някои анализатори в Белград смятат, че съставът на правителството показва и прочистване на руските кадри от властта. Това може да се види чрез значителното намаляване на участието на Сръбската партия на социалистите (СПС) в управляващата коалиция и чрез несигурния статус на Ненад Попович – силен руски играч в политическия живот на Сърбия. Последната информация е, че във вторник в парламента пристигна предложение Попович отново да бъде министър без портфейл, което вероятно би означавало приемственост на външната политика, когато става въпрос за отношения с Москва – каквато и да е тази политика.

Отмяната на посещението на руския външен министър Сергей Лавров заради коронавируса беше бързо интерпретирана от сръбската общественост като поредното дипломатическо предупреждение от Москва поради недоволство от влиянието на проруския фактор в правителството. Подобна информация беше отречена лично от лидера на СПС и бъдещ председател на парламента Ивица Дачич.

„Отмяната на посещението на Сергей Лавров в Белград не може да се тълкува като руска подкрепа за партията“, каза Дачич и добави, че неговата политическа сила „не е представител на Русия в Сърбия“.

 

Източник „Фокус“

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар