82 години от Кристалната нощ: началото на Холокоста

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година започва вълна от погроми срещу евреи в Германия и Австрия, поставили началото на Холокоста в Европа.

 

Името Кристална нощ е дадено заради звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, собственост на евреи.

 

Опустошени са синагоги. Разграбена е и е унищожена друга еврейска собственост.

30 000 евреи са арестувани и изпратени в съществуващите вече концлагери, а 91 евреи са убити.

 

Зад набезите стои паравоенната организация на управляващата Националсоциалистическа германска работническа партия и е извършена по инициатива на нейния водач Адолф Хитлер, припомня Организацията на евреите в България „Шалом“ в навечерието на 82-рата година от Кристалната нощ.

 

Кристалната нощ променя характера на преследването от икономически, политически и социален характер до физически с побои, задържане и убийства. Събитието често се нарича начало на Холокоста. По думите на историка Макс Рейн, през 1988 г. „Кристалната нощ дойде… и всичко се промени“. 

Когато ноември 1938 г. ясно обявява „окончателното решение“, той предвещава геноцид. Около времето на Кристалната нощ вестникът на SS Das Schwarze Korps, призовава за „унищожение с мечове и пламъци“. На конференция в деня след погрома Херман Гьоринг заявява: „Еврейският проблем ще достигне до решението си, ако във всеки един момент скоро бъдем въвлечени във война извън нашата граница – тогава е очевидно, че ще трябва да се справим с евреите.“

По време на Холокоста са убити приблизително 6 милиона евреи, а също цигани, хомосексуални, представители на Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, инвалиди.

Тази година еврейската общност и посолството на Германия у нас си подават ръка, за да отбележат заедно навършването на 82 г. от Кристалната нощ.

„В нощта на 9-ти срещу 10-ти ноември 1938 година, с Кристалната нощ, започва едно от най-чудовищните престъпления в човешката история, Холокоста… Това никога не трябва да се забравя!“, пише по повод мрачната дата председателят на ОЕБ „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар