8 нови случая на COVID-19 у нас. Карантината остава само за идващите от определени страни

8 са новите случаи на COVID-19 у нас. 2485 са общо потвърдените случаи на коронавирус в страната. 51 души са излекувани за денонощието. Така общият брой на излекуваните хора достигна 1016. 

Това съобщи на брифинг съпредседателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и главен държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Новозаразените са в областите: София (5 случая), Видин (1 случай), Пазарджик (2 случая)Трима от тях са приети в болница. Активните области са 3.

Няма нови случаи на заразени деца и медицински лица. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 255 души.

Двама са починали в МБАЛ-Лом. И двамата са на 91-годишна възраст и са от Дома за възрастни хора в Кула.

„Задължителната карантина при завръщане от ЕС, заедно със Сърбия и Северна Македония, отпада. 14-дневната карантина остава за идващите от страните с най-висока заболеваемост от COVID-19“, поясни доц. Ангел Кунчев.

Карантината остава в сила за пристигащите от: Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.   

„Носенето на маски е важно в закрити помещения. Носенето на маска на врата с нищо не помага. Ако искаме да помогнем и да не се заразим, маската трябва да се носи на носа и устата. Ръкавиците също трябва да се дезинфекцират“, категоричен бе държавният здравен инспектор.

Доц. д-р Ангел Кунчев изрази надежда, че скоро границите ще бъдат отворени.

Твоят коментар