61 медици и 60 пациенти от Пирогов установени с COVID само вчера, изолират ги на два етажа

61 души от персонала на „Пирогов“ са установени само вчера с COVID-19. 60 са заразените пациенти в болницата за спешна помощ, където разпространението на болестта е дифузно. Отделно в COVID отделението има 79 души, в реанимация са други петима.

Тревожните данни съобщи тази сутрин директорът на болницата проф. Асен Балтов пред bTV.

От днес започва преразпределение на етажите. Един от тях ще бъде за пациентите с COVID, друг – за персонала с COVID, съобщи проф. Балтов.

Три клиники са затворени: гнойно-септична хирургия, до 2 ноември; неврология – за две седмици и едната травматология.

Възможно е да намалим обема на работата, предупреди проф. Балтов и призова: „Апелирам за затягане на мерките, защото ще стане така, че няма да можем да обслужваме никой!“.

В отговор на въпрос той предположи, че до ден, два вероятно „Пирогов“ ще пусне апел за помощ към млади лекари, „които в никакъв случай няма да пуснем в среда“, увери Балтов.

Лекарят бе категоричен, че в болницата правилата се спазват. „Някои са се заразили извън болницата, други в болницата, помежду си са го предали, слава Богу, навреме сме го хванали. Когато нямаш никакви оплаквания, изобщо не можеш да предположиш, че можеш да заразиш колегите си. Ще направим всичко необходимо, за да потиснем разпространението в болницата.“

Той коментира и оставката на директора на Столичната РЗИ, подадена след среща със здравния министър след като след два последователни отрицателни теста на премиера Борисов карантината над него бе вдигната.

Оставката е малко пресилена, д-р Пенчев си вършеше много добре работата“, каза Балтов.

Твоят коментар