57-и ден на протести в София. Отново е блокирано кръстовището на Ларгото (СНИМКИ, ВИДЕО)

57-и ден на протести в София. Засилено е полицейското присъствие, но обстановката в района на Триъгълника на властта е спокойна към 20:00 часа. Минути преди 19:30 часа полицаите с жилетки „Антиконфликт“ позволиха на протестиращите да блокират кръстовището пред Министерски съвет и Народното събрание, като се изтеглиха от тротоара пред Президентството, предаде БНТ.

Протестиращите се събраха на площад „Независимост“ и мирно отстояват своите искания за оставка на правителството и главния прокурор и организиране на предсрочни избори.

Една от най-коментираните теми тази вечер са сблъсъците в 56-ата нощ на протести в София.

Организаторите от „Отровното трио“ дадоха брифинг, на който остро критикуваха действията на полицията вчера. Заявиха, че ще сезират Европейския съд за правата на човека. Според тях полицията е можела по-рано да хване провокаторите и да не се стигне до напрежението вчера. Те поставиха въпроса защо се е чакало час и половина те да хвърлят бомбички.

От „Отровното трио“ заявиха, че протестите ще продължат с пълна сила.

В 20:30 часа демонстрант започна да хвърля яйца по сградата на Народното събрание, а други го възпряха.

Малко след 20:00 часа организаторите на протеста взеха думата и обвиниха министър-председателя Бойко Борисов за случилото се на вчерашния протест. Те казаха, че прощават на униформените.

Минути преди 19:30 часа полицаите с жилетки „Антиконфликт“ позволиха на протестиращите да блокират кръстовището пред Министерски съвет и Народното събрание, като се изтеглиха от тротоара пред Президентството.

Остава засилено полицейското присъствие. Полицаи проверяват раници и документи на хора, които искат да се включат в протеста.

 

Протестите продължават и в страната

А след премахването на блокадата във Варна и днес в морския град организират протест и шествие. То стартира от Община Варна и се насочи към основните булеварди и улици в града, предаде Нова тв.

И тази вечер в Пловдив се събират протестиращи срещу кабинета и главния прокурор. Събитието е пред паметника на Съединението и по традиция се провежда всеки четвъртък, предаде бТВ.

Заявката им беше шествието да мине по двата ключови булеварда „Цар Борис III“ и „Шести септември“. По-рано беше обявено, че двата булеварда ще останат затворени за автомобили до 22 ч. Когато обаче шествието тръгна, протестиращите бяха спрени от полицейски кордон с аргумента, че са променили предварително заявения в общината маршрут.

Обратът дойде, когато при протестиращите пристигна младеж, който твърди, че по-рано през деня е бил задържан за 50 мин., след като е извикал „оставка“ пред входа на хотел „Новотел“, където е пристигнала Цвета Караянчева. Това ядоса протестиращите и те са променили маршрута си, в опит да стигнат до районното полицейско управление.

В крайна сметка шествието тръгна директно по бул. „Шести септември“. Премина покрай „Гранд хотел Пловдив“, където за кратко спря и скандира „оставка“. Протестиращите отидоха пред друг вход на хотела в опит да се срещнат с председателя на НС, но след като видяха, че там няма коли на НСО, се върнаха пред централния вход.

Част от протестиращите настояваха да влязат в хотела, защото са убедени, че Цвета Караянчева е вътре. Служители на хотела затвориха вътрешната врата към сградата.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар