19-и антиправителствен протест в столицата (СНИМКИ)

За 19-а поредна вечер в района между президентството и Министерския съвет в столицата се събраха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор, предаде БНР.

Протестиращите бяха на пл. “Независимост“. Исканията на протеста са същите – оставка на правителството на Бойко Борисов, като се акцентира върху въвеждането на машинното гласуване за по-голяма прозрачност на вота, настоява се и за промяна на конституцията.

Идеята на демонстрациите е да се противодейства на корупцията във властта и да се възстанови върховенството на правото.

Новото е, че беше взето решение да се създаде инициативен комитет, в който да влизат представители на неправителствения сектор, а също и граждани. Този комитет ще координира действията по време на антиправителствените протести.

Въпреки изсипалия се дъжд над столичния център след 20:00 ч., хората останаха да протестират, след което тръгнаха на шествие. Те преминаха покрай представителството на ЕК в столицата.

Мнението на анкетираните за мерките, които предлага правителството:

“Това не са мерки, това е подигравка с този измъчен от арогантност, ограбване и простотия“.

“50 лева нито ще оправят един пенсионер, нито ще му дадат бъдеще“.

Въпреки представените по-рано от премиера Борисов социално-икономически мерки за справяне с коронавирусната криза, протестиращите продължават да настояват за оставка на правителството и на главния прокурор.

Част от протестиращите в София се насочиха към сградата на Българската национална телевизия, където поискаха оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Акцията пред БНТ приключи малко преди 21:00 ч.

 

След това протестиращите блокираха „Орлов мост“.

Продължават протестите и в други градове на страната

Протестиращите тази вечер във Велико Търново определиха като популистко днешното решение на правителството за отпускане на близо два милиарда лева за социални и икономически мерки. Протестът прерастена в шествие до Съдебната палата, което блокира трафика в централната част на града.

За морал в политиката и защита на демокрацията се обявиха тази вечер протестиращите великотърновци, които се събраха пред паметника „Майка България“.

Около 30 пловдивчани се събраха на площад „Стефан Стамболов“, за да заявят за пореден път исканията си за оставки на правителството и на главния прокурор Иван Гешев

Протестното шествие имаше и в Бургас. Протестиращите блокираха ключови улици и булеварди в града.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар