17% от кантарите по пазарите и борсите лъжат с грамажа

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) обяви интересни данни за теглилките по българските пазари, борси и тържища. Почти 17% от везните не отговарят на законовите изисквания и не мерят точно, са установили инспекторите на ДАМТН при масирани проверки, проведени през септември и октомври – двата месеца на туршиите и компотите, когато търговията с плодове и зеленчуци е най-оживена. Акцията е обхванала 1883 търговци и 2005 използвани от тях средства за претегляне на стоките. И показва, че процентът на неизрядните расте спрямо миналата година.

 

Стъписващо е, че има тържища, където буквално всяка сергия е нарушител. На общинските пазари в Белоградчик и Шабла например всички проверени везни са били „несъответстващи“, посочват от надзорната агенция. 

 

В списъка с черни рекорди се отличава и стоковото тържище в с. Първенец, където 92% от използваните везни дори не са имали задължителното разрешение за търговска употреба. „Нестандартните“ кантари са около 90% и на общинския пазар в гр. Исперих и на градските пазари в Кюстендил и Пазарджик.

 

На този фон известният Женски пазар в София е направо „цвете“ – там само 39% от везните не са в съответствие с изискванията.  Горе-долу всяка втора теглилка дава съмнителни показания на друг столичен пазар –  в жк „Борово, както и на тържището във варненския квартал Аспарухово (по 57%).

 

Пазарите във Вършец, Стражица и Павликени  пък са сред отличниците. Не че липсват нарушения, но те се отнасят за всеки трети кантар (33%).  Най-коректни се оказват търговците на  Общински пазар Монтана – с „едва“ 31% „несъответстващи“ везни.

 

Без преглед

239 броя везни (12% от проверените) изобщо не са преминали задължителните процедури за одобряване на типа им или  за оценка на съответствието с нормативните изисквания. Те не би трябвало да се използват, посочват от ДАМТН. За други 110 везни (5,5 %) е установено, че не са се „явили“ на изискуемия годишен преглед. Някои от тях не са били представяни за проверка години наред.

 

Инспекторите от ДАМТН са съставили 333 акта за установени нарушения. На места са извършени изненадващи повторни проверки и те показали, че някои търговци са се поправили, но други са решили, че им се размине с една глоба и продължават да продават, използвайки неточни везни. 

 

Резултатите сочат още, че спрямо 2019 г. процентът на несъответстващите везни е нараснал от 12,2% на 16,9 %. От агенцията обясняват, че това отчасти се дължи на факта, че по време на извънредното положение за преодоляване на вирусната пандемия пазарите не работеха и превантивни проверки не са правени, а след вдигането на забраните търговците са „пропуснали“ да спазят задълженията си по Закона за измерванията.

 

Защо растат нарушенията

Санкциите са много ниски и не оказват нужния респектиращ ефект, коментират от ДАМТН, като уточняват: „Това се отнася в най-голяма степен за физическите лица, каквито са предимно търговците на пазарите. За тях са предвидени глоби от 100 до 300 лева. За фирмите санкциите са от 200 до 500 лева“.

 

Оказва се, че размерите на паричните наказания не са актуализирани от приемането на Закона за измерванията  – тоест от 2002 г. Ето защо ДАМТН ще предложи  глобите да бъдат завишени. 

 

Още мерки

Освен това агенцията препоръчва на управите на пазарите, борсите и тържищата са, да не си затварят очите и също да предприемат мерки срещу нарушителите на Закона за измерванията. Например със съответна промяна на наредбите и правилниците може да се забрани на хитреци, които системно лъжат клиентите си с грамажа, да наемат търговски маси. 

 

Друга възможна мярка е продавачите да бъдат ясно задължени да държат кантарите не зад купчината картофи или под сергията, а на видно място, така че купувачът лесно да вижда показанията.  Иначе, дори везната да е изрядна по всички точки, продавачът може да завишава на око теглото и да иска от клиента по-висока сума.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар