150 000 души поискаха оставките на Борисов и Гешев

Ден 64-ти на протестите е продължение от сутринта на Великото народно въстание 2. Около 150 000 души протестират 64-а вечер с искане за оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.
Хората са бесни и гневни, но няма ексцесии. Има общ фронт на обикновени граждани, неправителствени организации и представители на партии.

Под звуците на свирки, тромби и вувузели хората, някои от тях дошли с децата си, скандираха „Оставка“ и „Мутри вън“. Част от тях развяваха българския национален флаг. Голямо българско знаме държаха от протестиращите пред сградата на бившия партиен дом, сега използван за заседания на Народното събрание.

Група протестиращи мина в редица пред полицаите. Всеки от тях носеше огледало, на някои пишеше “протестът е и за вас”, на други “ти си един от нас”, а на трети имаше нарисуван каскет.

„Той и обкръжението му ще останат винаги слепи за огромната разруха, в която ГЕРБ ще остави България и в огромната морална разруха, защото истинското наследство на ГЕРБ изглежда така – представа за България като една дезориентирана страна, българите – объркани хора, икономически мигранти, бягащи от страната си, огромни социални разлики, които убиват всякакви ценности и надежди, сразена от бетон и боклуци природа.“ Това заяви от сцената на протеста журналистката Светла Петрова. „Последно място във всички класации за просперитет и напредък, и първо място по корупция и бедност. Огромна кражба на еврофондове с балкански гьонсуратлък, това е истинското наследство на ГЕРБ“, добави Петрова.

Журналистът и създател на предаването „Варя и общество“ по БНТ Горан Благоев призова Българската православна църква да остане крепител на морала и духовността, а не българските духовници да се страхуват да излязат на улицата. „Дай, Боже, на този площад да се твори бъдещето на свободна България, освободена от корупция, продажни политици и медии, България, за която да кажем: На многая лета!“, каза Благоев и след думите му прозвуча „Многая лета“.

„Няма да си тръгнем, останете колкото искате, ще слушаме музика, обичайте се“, каза Арман Бабикян от „Отровното трио“ по повод предупреждението на полицията, че протестът е разрешен до 22 часа.

Твоят коментар