100 патрулки готови да щурмуват протеста. СДВР се готви за метеж, подсигурява кордоните и с жандармерия

 
Над 100 патрулки, „почиващи“ си по гаражите на столичните полицейски управления, се включват от днес в охраната на протеста заради съобщенията за готвени утрешни провокации. Снимка на щурма на сините буркани скандализира потребителите на социалните мрежи, според които СДВР се готви за истински метеж, пише Lupa.bg.

Полицаи от цялата страна се събират в центъра на София, предаде бТВ.

На паркинга до катедралата „Ал. Невски“ са разположени коли на полицията от Пазарджик.

Пловдивската жандармерия е разположена на бул. „Дондуков“.

По-рано днес бяха забелязани жандармеристи и в района на Министерството на спорта.

От Столична община съобщиха, че са подадени уведомителни писма за протести на 2 септември от движение „Да България“, НГИ „Системата ни убива“ и няколко физически лица. Те призоваха гражданите да избягват района на пл. „Независимост“ – Народното събрание 2, Министерски съвет и президентството.

Имало данни за планирани опасни провокации още утре сутринта, когато бунтът ще бъде съсредоточен пред сградата на бившия Партиен дом. Там депутатите откриват в 09,00 часа новата сесия в изцяло новата зала.

Въпреки че по-рано днес от столичната дирекция на МВР обявиха, че правят всичко възможно да противодействат на ескалация на напрежението и призоваха за мирни протести, се вижда, че ченгетата се обезпечават със значителна сила. По наша информация освен тези патрулки, към жълтите павета се предислоцират и жандармеристи.

А цивилни полицаи вече са заели ключови позиции около сградата на парламента и по цялото протежение на бул. „Цар Освободител“ чак до Орлов мост.

Разпореждането към всички тях било да не се използва сила и оръдия, а палките щели да бъдат оставени настрана. Стигне ли се до пряк сблъсък със силите на реда обаче, те са готови да отвърнат.

По-рано през деня пък родители протестираха пред Министерството на образованието заради ограниченията в учебния процес, свързани с пандемията от Covid-19.

Те изгориха символично своите маски, защото искането им е учебната година не просто да започне нормално, но и децата да не бъдат принуждавани да носят маски, а дистанционното обучение да бъде изключено. Борис Джартов от организаторите обясни:

„Инициативата е на Българския родителски комитет. Основата е всичките тези опити да бъдат ограничавани децата и завличани в тестовете с коронавирус, след време и за ваксини, с това ограничаване да ходят на нормално училище и заради дистанционното обучение, което е доказано по-лоша форма, отколкото директното присъствие на учители и всяко разясняване на момента, в час“.

Призивът на родителите е утре всички да се включат в антиправителствения протест под наслов „Велико народно въстание“. Утре протестът започва в 8 часа сутринта преди началото на новата парламентарна сесия. Протестиращите очакват провокатори.

Лупа БГ, Оф нюз

lupa.bg

Твоят коментар