10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски

Все повтаряме, че българчетата са умни и природно интелигентни, че се справят далеч по-добре от всяко друго дете от различна националност. Е, едно 10-годишно момиченце доказа на практика това твърдение като победи китайските си съученици от пекинското училище, което посещава, на теста по родния им език – китайския.

Това е 10-годишната Красиана Стоянова. Тя е родом от Велико Търново, но в момента учи и живее в Пекин. И макар момичето да е в далечната стана само от половин година, то вече знае така добре китайски език, че е изкарала най-висок брой точки на езиков теста в училище. Резултатът й е толкова добър, че я е извел пред всички нейни съученици, за които китайският е роден език!

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА)

Изпитът е задължителен за всички ученици и е част от срочните оценки на децата. Краси трябвало да се яви на първия си тест само няколко месеца, след като въобще започнала да изучава китайските йероглифи. Но резултатът й бил зашеметяващ — 99,5 точки от 100 възможни, съобщават от borbabg.com. За невероятното си постижение търновчето получило награда от училището и предложение да се снима в реклама за онлайн приложение за изучаване на китайски. В края на годината, на втория тест Краси постигнала 91 точки и отново се оказала най-добрата в класа си, в който е единствената чужденка.

„Краси имаше месец време да се адаптира в Пекин. Бяхме ангажирали бавачка, която да й говори на китайски, но истината е, че когато тръгна на училище, не знаеше езика. Пуснахме я в дълбокото, но тя се справи прекрасно и сега говори пекинския диалект без никакъв акцент“, разказва доц. Мандова. И уточнява, че Краси постъпила в първи клас в Пекинското базово училище, макар тук да е била завършила вече втори клас. В неделното училище обаче продължавала да изучава предмети от родната учебна програма едновременно за ІІІ и ІV клас, за да може да положи приравнителни изпити и да тръгне на 15 септември със съучениците си, които са четвъртокласници, в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“.

„Беше ми трудно в началото, само седях на чина и се опитвах да слушам. А когато децата ми казваха имената си, аз постоянно си ги повтарях в ума, за да мога да ги запомня. После започнах да говоря, но понеже не зная всички йероглифи, ми беше проблем да разбирам условията на задачите по математика“, разказва Краси.

Твоят коментар