Янаки Стоилов: Правителството управлява кризата аварийно

Бяха пропуснати ценни месеци през лятото, в които можеше да започне процес на реорганизация на лечебните заведения, заяви в студиото на „Панорама“ по БНТ Янаки Стоилов от БСП.

Той призна, че в началото на кризата е имало мерки на управляващите, с които опозицията е била съгласна, но сега, според него, нещата излизат извън контрол. В този контекст Стоилов изтъкна числата от последната европейска статистика, които свидетелстват за високата смъртност в страната ни.

Янаки Стоилов изложи и алтернативните предложения на социалистите във връзка с бюджета за следващата година.

Социалните разходи в него, обяснимо, са завишени. Опозицията е наясно с това. Затова тя не просто критикува заложените от управляващите разходни количества, а предлага алтернативни подходи. Например, при детските надбавки, социалистите предлагат месечната данъчна основа да се намали с 500 лв. за всеки родител, отглеждащ дете.

Това, обясни Стоилов, означава, че стотици хиляди семейства ще имат по-голям разполагаем доход. Той повтори и становището на левицата за въвеждане на подоходно облагане, както и че е необходимо преизчисляване на всички пенсии, а не добавки от по 50 лв.

След като изреди алтернативите на опозицията, Стоилов изтъкна, че ефектът от тях би бил дефицит с 500 млн. лева по-нисък от този, който предвижда правителството.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар