Янаки Стоилов: Нинова се опита да се освободи от зависимостите

Политиката е изкуството да отклоняваш вниманието на хората от това, което става. Точно това и се случва в момента. Колкото до коронавируса, през който ми се наложи да премина, това е едно сериозно заболяване.

Това коментира пред БТВ проф. Янаки Стоилов, член на Националния съвет на БСП и университетски преподавател.

Той коментира разкола в БСП, след като групи народни представители обявиха напускане на парламентарната група. Стоилов говори и за това как е преминал през коронавируса.

„Дали победата на Корнелия Нинова на партийните избори е успех, ще получим конкретен отговор само след няколко месеца, когато се провеждат парламентарните избори – категоричен бе Стоилов в коментар за разкола в БСП. – Днес една обикновена жена ми каза на спирката да не се цепим и че не одобрява това, което правят Мая Манолова и Георги Първанов. Мисля, че това мнение отразяват огромна част от привържениците на БСП.

Да допуснем, че напусналите парламентарната група имат основания за упреците. В годините е имало случаи, в които съм напускал и аз ръководството на партията и парламентарната група, когато вижданията ми са се разминавали съществено.

 

Напускането обаче е крайна стъпка и иска тази дистанция да бъде установена. Намаляването на числения състав на БСП е постоянна величина. За да направиш крайна стъпка с напускане, освен вътрешнопартийни мотиви, трябва да очертаеш и проблеми, които засягат хората. Хората се интересуват от крайните резултати в политиката, а от напусналите не чух никакви такива мотиви. Във всички партии, и в БСП, има друг проблем. Партиите, като че ли, са по-скоро ситуативни. Те не може да бъдат обвинявани дали са десни или леви, а по-скоро доколко имат идейно-политически профили и какви са. Трудно се дава оценка на хора, които си работил дълги години рамо до рамо.

 

Като лидери от последните години Георги Първанов бе балансиращ. Той успя, стоейки между двата стола, да опровергае поговорката, че се пада, като седна на по-високия стол.

Сергей Станишев бе умерен лидер. Търсеше съединяването и с оглед на спокойствието в партията и на позицията. Като че ли ориентиран навън и това показа последващото му развитие. Той бе твърде дълго начело на БСП и няма как да се налагат противоречиви оценки. Придоби политическия опит, който има.

Михаил Миков се опита да реорганизира партията в опозиция. Дори да я постави в лява позиция, но той, като че ли, трябваше да плати сметките на тези преди него.

Корнелия Нинова е продължение на Миков. Тя е амбициозна. Успя да събере разностранна подкрепа, след което се опита да се освободи от зависимостите, които създава тази подкрепа. Бъдещето ще покаже, дали може да действа независимо и спонтанно. Не трябва да изпускаме, когато говорим за лидерите на БСП от новата история на партията, Александър Лилов и Жан Виденов”.

Янаки Стоилов коментира и предложението на ГЕРБ за нова конституция.

„Нямаме нужда от нова Конституция – каза той. – Управляващите предлагат над 90 процента пренаписване, като има добавяне на нови думи, фрази, размествания. Съществени промени са например отпадане на Великото народно събрание. Промените трябва да се направят с минимум 180 гласа, това, което предвиждат намаляване на парламента с това наполовина ще намалеят и гласовете за нова конституция. Такова поведение не трябва да се допуска. Политиката е изкуството да отклоняваш вниманието на хората от това, което става. И точно това става”.

Янаки Стоилов говори и за битката си с коронавируса.

„Добре съм – каза той. – Надявам се, че всичко е преминало. Това си е едно сериозно заболяване. Премина в средната степен. Като добавим периода от карантината, това изважда от нормалния ритъм поне за месец човек. Големи благодарности на екипа на Медицинска академия, които се погрижиха за мен и ми помогнаха”.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар