Юристи припомнят, че носенето на антивирусни маски в Белгия е незаконно

Носенето на обществени места на части от облекло, които закриват лицето, не е законно в Белгия, припомниха юристи, цитирани от местни медии. Въпросът стана актуален покрай мерките за предпазване от грип и особено в светлината на заплаха от разпространение на новия коронавирус от Китай.

Адвокати уточняват, че за нарушаване на закона се предвижда глоба до 137 евро и/или лишаване от свобода от 1 до 7 дни, съобщава БТА. Законът влезе в сила през 2011 г. и целеше да защити жените от носенето на бурки.

Юристите поясняват, че духът на закона не е нарушен, когато се налага носенето на маски, за да се предотврати разпространението на зараза, както и когато това се изисква от работодателя или е свързано с проява като карнавал. За да се допусне изключение, законът предвижда издаването на разрешение от полицията за дадения случай.

За да може предпазни маски да се носят законно, би било необходимо кралят да издаде нов указ, в който се посочват изключенията от общото правило. Юристите уточняват, че законът е създаден, за да не позволява на обществени места да се движат хора, чиято самоличност не може да се установи, както и за да подкрепи жените (в мюсюлманската общност). Белгия бе втората държава в света след Франция, която въведе подобно законодателство.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар