„Шпигел“: Атентаторът от Хале е направил самопризнания

27-годишният Щефан Балиет, който атакува синагога в немския град Хале и уби двама души, е направил самопризнания. Това твърди онлайн изданието на „Шпигел“, позовавайки се на свои източници.
В разпита, който продължил часове пред федералния съд в Карлсруе, той е дал изчерпателна информация, като е признал, че е действал от десноекстремистки и антисемитски мотиви.

Атентатът, който разтърси цяла Германия, стана в четвъртък, 10 октомври. Припомняме, че извършителят направи опит да атакува синагогата в града, когато там е имало 50 човека по повод един от най-почитаните религиозни празници в еврейския календар Йом Кипур. След неуспеш опит да проникне в храма, той стреля по улицата. Жертвите са 40-годишна жена и 20-годишен младеж. Има и ранени.

Главният прокурор Петер Франк определи нападението като „терор“. Според него извършителят е искал да предвизвика масово клане. Обвинението е за двойно убийство и за опит за убийство на много хора.
Политическият елит на Германия реагира много остро на атаката в Хале. Вътрешният министър Хорст Зеехофер нарече случилото се „позор за цялата страна“. Канцлерът Меркел заяви, че е „шокирана и депресирана от престъплението“.

 

Председателят на Централния еврейски съвет Йозеф Шустер отправи обвинения към полицията: „Скандално е, че полицията не е пазела синагогата в Хале в празничен ден, какъвто е Йом Кипур“.

 

Израелското посолство в Берлин определи атаката като „брутално терористично нападение“. Премиерът Бенямин Нетаняху реагира с думите, че атаката „в свещен за нашия народ ден“ е „още един израз на антисемитизъм в Европа“.

Сред терористичното нападение Европейската комисия призова днес, 11 октомври, всички страни-членки за достатъчно добра защита на еврейските институции, както и за поемане на финансирането на защитните мерки. Писмото с настояването е изпратено до всички страни от Евросъюза. По думите на европейския координатор по въпросите на антисемитизма към ЕК имало страни, „където има какво да се желае в това отношение“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар