Шойгу обяви: Погребахме ИДИЛ, убихме 133 000 терористи и 865 главатари на банди

Руската операция в Сирия доведе до пълното поражение на терористичната организация «Ислямска държава» (организацията е забранена в Русия), заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в статията си за вестник «Красная Звезда».

Шойгу обяви пълното поражение на ИДИЛ в Сирия

В резултат на руската операция ИД «престана да съществува», в същото нито един терорист не влезе на територията на Русия, отбеляза главата на Министерството на отбраната на Русия.

Сергей Шойгу също подчерта, че действията на Русия са позволили да се нанесат значителни щети на всички международни нелегални терористи.

 

Над 133 000 терористи, включително 4 500 пришълци от Русия и страните от ОНД, са ликвидирани за петте години на военна операция на Русия в Сирия, посочва още руският министър на отбраната.

 

„Ликвидирани са 865 главатари на бандитски формирования и над 133 000 терористи, включително и 4 500 от Руската федерация и страните от ОНД“, заявява Шойгу в статията си.

 

Русия започна операцията си в Сирия на 30 септември 2015 година.

 

Руският министър на отбраната съобщи още, че през тези години в Сирия руските пилоти са извършили над 44 000 бойни полета.

 

По думите му, в резултат на ударите на авиацията и крилатите ракети в Сирия са ликвидирани над 133 500 обекти на терористи, включително и 400 завода за незаконна преработка на петрол и 4 100 бензиновоза.

 

Шойгу отбеляза, че активната фаза на руската военна операция в Сирия е продължила 804 дни – от 30 септември 2015 година до 11 декември 2017 година.

 

„С подкрепата на руската авиация сирийските въоръжени сили освободиха от терористи 1024 населени пункта, в резултат на което под контрол на правителствените войски и отрядите на народното опълчение премина 88% от територията на страната“, каза руският министър на отбраната.

 

Шойгу заяви, че боен опит в Сирия са получили всичките командващи войските на военни окръзи, общовойсковата армия, армията на ВВС и ПВО, командирите на дивизии, бригади и поллкове, 98% от личния състав на подразделенията на военната полиция, 90% от летците, 78% от военнослужещите в инженерните войски, над половината от специалистите по ПВО, над 60% от военнослужещите във ВМФ на Русия. 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар