Шефът на ГДБОП: Задържани при спецакцията в София са „играли” с ЧСИ

Пет лица са с повдигнати обвинения след разбитата в понеделник група за лихварство, имотни измами и рекет. Това каза изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Валентина Маджарова на брифинг във връзка с неутрализираната в понеделник организирана престъпна група за рекет, имотни измами и лихварство, предаде репортер на „Фокус“.

„Те са обвинени за престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 от НК, за което законодателят е предвидил от 3 до 10 години лишаване от свобода. Говорим за тежко умишлено престъпление. Спрямо всички тези 5 лица прокурорите са постановили задържане за срок от 72 часа с оглед осигуряване явяването им пред съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Днес предстои внасяне на искане за вземане на тази мярка за неотклонение, която ще бъде разгледана от Специализирания наказателен съд“, допълни тя.

Маджарова посочи, че петте лица са осъждани и с множество криминални прояви, осъждани основно за престъпления против личността.

Тя уточни, че организираната престъпна група е действала от 2014 г.

 

57 претърсвания и изземания са извършени във връзка с разбитата група, поясни още изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура.

Действията по разследването са извършени в софийските квартали „Христо Ботев“, „Левски“, „Враждебна“ и „Димитър Миленков“.

Проведени са 27 претърсвания на недвижим имоти, 11 на автомобили и 19 лични обиска. В условията на неотложност са били извършени още 10 случая на автомобили и жилища. Веществените доказателства са основно пари, ценности, документи, наркотични вещества и компютърни конфигурации.

От владението на двама от участниците в групата са иззети три луксозни автомобила. 43 лица са разпитани като свидетели.

Тя обясни, че наблюдаващият прокурор по делото не присъства на брифинга, тъй като и в момента извършва активни действия по досъдебното производство, като отбеляза, че случаят е от висок обществен интерес с висока обществена опасност.

 

Двама са основните лидери на разбитата в понеделник група за лихварство, имотни измами и рекет. Това каза директорът на ГДБОП гл. комисар Любомир Янев.

„Единият от тях е мозъкът на престъпната схема. Около тях са установени множество лица, които да определена степен са подпомагали престъпната им дейност. Това са 20 човека, като почти всички бяха задържани в понеделник и голяма част от тях станаха свидетели. Към настоящия момент има 43 свидетели, които по един или друг начин са потърпевши от престъпната дейност“, допълни директорът на ГДБОП.

По думите му участниците в групата са криминално проявени за най-различни престъпления: кражби, телесни повреди, изнудване, измами, включително са осъждани за престъпления против личността.

Той допълни, че оперативно в службата в началото на тази година е постъпила информацията за организираната престъпна група в София. „Първоначалната информация е, че се занимава с разнородна престъпна дейност: разпространение на наркотици, телесни повреди, изнудване, лихварство и имотни измами. Впоследствие е започнала проверка дали информацията е относима към действителността“, посочи Янев.

 

Имаме данни, че има човек от МВР, който е съдействал на разбитата в понеделник група за лихварство, рекет и имотни измами, но те все още де проверяват и не можем да ги коментираме към настоящия момент, каза още Янев.

„Единият от тях е мозъкът на престъпната схема“, каза още гл. комисар Янев. По думите му около тях са установени множество лица, които да определена степен са подпомагали престъпната им дейност.
„Наркотиците, които са били разпространявани от групата, са марихуана, амфетамини, кокаин“, допълни той.

Янев посочи, че има и данни, че лицата от престъпната група са си взаимодействали с частни съдебни изпълнители.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар