Шеста жертва на коронавируса в Италия, броят на заразените в страната достигна 219

Шеста жертва на коронавируса в Италия. Държавната телевизия РАИ съобщи, че е починала болна и от рак жена, настанена в болница в северния град Бреша, област Ломбардия, предаде БТА.

По-рано днес бе съобщено за още два смъртни случая, причинени от вируса.

 

Всички починали до момента са възрастни със съпътстващи заболявания. 

 

Милано затваря врати, за да се опита да се защити от коронавируса. Училища и театри, музеи, кина, барове и нощни клубове – всички спират да работят за 7 дни. Те могат да бъдат увеличени на 14, както направи Ломбардия, която предвижда спиране на събития или инициативи от всякакъв характер, събития или всякаква форма на срещи на обществено място, включително културни и религиозни. Засега са „спасени“ само погребенията и сватбите, но в тях трябва да участват само най-близки роднини, съобщи ANSA, цитирана от „Сега“.

 

Утре в Италия ще бъде изпратена мисия на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Комисарите заявиха, че засега няма да призовават за връщане на граничния контрол. 

В Милано хората атакуват супермаркетите, за да се запасят с хранителни стоки. Опашките са дълги, рафтовете за месо, плодове и зеленчуци вече са полупразни.

Градът бавно се затваря. Отменен е мачът Интер-Сампдория, насрочен за неделя вечерта на „Сан Сиро“. Покрай него започнаха да се отлагат и други мачове от серия А – в Торино, Верона, Бергамо. В Милано се появиха първите табелки, които указват забрана за влизане в музеи и изложби. Най-важните културни институции в града спират, затварят кината и театрите.

 

„Ла Скала“ прекрати всички представления като предпазна мярка до получаване на допълнителни инструкции от властите. Закупилите билети получават съобщения на италиански и английски език. Картинната галерия „Брера“ ще е затворена поне до 2 март. Представленията също са прекратени в Piccolo Teatro, затворена е и Pirelli HangarBicocca

Баровете, нощните клубове и заведенията за забавление трябва да се затварят съгласно регионалната наредба от 18 до 6,00 часа. Засега за ресторантите няма да има ограничения.

 

Но дори катедралата на Милано ще бъде полузатворена за туристи поне до 25 февруари – вярващите ще могат да влизат да се молят, но не и да участват в месите, които са спрени, обяви миланският архиепископ монсеньор Марио Делпини.

 

Засега работят общинските служби и цялата система за обществен транспорт, но ако ситуацията се „влоши, може да се предприемат по-драстични и строги инициативи във втората фаза, които в Китай бяха приети за Ухан“, както обясни губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана. Фонтана обаче заяви, че е убеден, че „няма да стигне до това“.

Дори моден Милано взе своите предпазни мерки: през седмицата на модните ревюта, някои бяха осъществени при затворени врати – като тези на Джорджо Армани и Лора Биаджоти.

 

Тази неделя Милано беше различен  – Пиаца дел Дуомо и пасажът „Виктор Емануил“  не бяха претъпкани с хора както винаги. Много от онези, които не са се отказали от разходката в центъра, носят маска – „така се чувстваме по-спокойни“, обясниха две момчета.

 

Броят на заразените в страната достигна 219. Най-много от тях, 170, са в Ломбардия. Италия е най-тежко засегнатата от новия вирус страна в Европа.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар