Чужди евродепутати на протест в Брюксел срещу Борисов

Чужди евродепутати се включиха за поредн път в протеста срещу българското правителство, провеждащ се в белгийската столица. Както у нас, така и в Брюксел недоволните настояват за оставката на кабинета “Борисов 3”, а също и за тази на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът беше подкрепен и от евродепутати от групите на Зелените и на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Томас Вайц, който е евродепутат и съпредседател на Европейските Зелени, изрази възхищението си от смелостта на българските граждани да бъдат всеки ден на улицата и да застанат срещу репресиите и полицейското насилие. Вайц акцентира, че с битката си срещу корупцията и за демокрация и прозрачно управление българите се борят и за правата на всички граждани на ЕС.

Евродепутатът напомни, че според Конституцията властта произлиза от народа и тъй като мнозинството българи искат нови избори, призивът на евродепутата към българския премиер е: „Добре дошли в демокрацията, г-н Борисов!“

Тери Райнтке, който пък е евродепутат и координатор на Зелените в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, заяви, че подкрепя българските граждани в битката за правова държава и демокрация, които са фундаментални ценности на ЕС. Тя изрази очакване, че кризата у нас ще намери отражение и в Доклада на Европейската комисия по новия механизъм за върховенство на закона в ЕС.

Твоят коментар