Чудо в Измир: Извадиха майка с 3 деца под развалините 24 часа след труса

Почти 24 часа след разрушителното земетресение в Измир дойде добрата новина. Майка с трите ѝ деца бяха извадени живи изпод развалините на жилищна кооперация. Те били заклещени в салона на апартамента. Бащата е помагал активно на спасителните екипи с информация на мястото на инцидента.


Спасителните екипи започнали да разговарят с майката и нейните 4 деца, останали под развалините на кооперация Доганлар в квартал Байраклъ, след като открили шум на нивото на 3-ия етаж около 7:00 часа сутринта. От тогава се провежда мащабна спасителна операция.


Пострадалата 38-годишна майка Сехер Перинчек беше под останките с децата си, близнаците Езел и Елзем (10), Умут (7) и Елиф (3). Не е ясно кое от децата е останало последно под развалините. Операцията продължава и се очаква да бъде спасено и четвъртото дете на пострадалото семейство. Това беше плод на няколкочасова мащабна операция на спасителните групи и вдъхна надежда, че още пострадали ще бъдат спасени своевременно.


26 са жертвите на земетресението досега според последна актуализация от службата за управление при бедствия и извънредни ситуации AFAD. Усилията за търсене и спасяване на пострадалите продължават.

Официалния брой на ранените достигна 831 души, 763 в Измир, петима в Маниса, 5 в Балъкесир и 54 в Айдън. От тях 26 души са в интензивно отделение.

Кмета на Измир Тунч Сойер заяви, че близо 180 души се предполага, че са под развалините на срутените сгради в града. Работите по издирване и спасяване са завършени в девет от 17-те разрушени сгради в Измир, а работата продължава в останалите осем.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум каза : „ Спасихме над 100 граждани от момента на земетресението досега. Нашето искане от гражданите е да не влизат в домовете си, докато екипите за оценка на щетите не влязат в сградите, защото има доста сгради с риск да се срутят”, каза министъра.

Курум също така обяви, че в Измир работят приблизително 5 хиляди служители за търсене и спасяване на оцелелите след земетресението. Още трима души бяха извадени изпод останките живи в 17я час след земетресението.

Министърът на националното образование Селчук заяви, че за седмица ще бъдат прекратени учебните занятия в Измир. Както вече ви информирахме службата за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) съобщи, че земетресение с магнитуд 5,0 днес отново разтърси района в 08,31 часа, на 17,25 километра от Сеферихисар.

След земетресението в Егейско море продължават вторичните трусове. До момента са регистрирани 482 вторични труса, 35 от тях над 4 по Рихтер.

Днес и Кушадасъ беше разтърсен от земетресение с магнитуд 4,1.

Според информацията, споделена от обсерваторията на Кандили, земетресението от вчера с магнитуд 6,9 е станало на 17 километра от района на Сеферихисар в Измир, в посока гръцкия остров Самос.

Земетресението освен в Измир бе усетено в Айдън, Мугла, Чанаккале, Балъккесир, Бурса, Истанбул и дори по високите етажи в някои градове в България, в това число и Пловдив.

Твоят коментар