Чили отмени с референдум Конституцията на Пиночет

Чили възторжено празнува началото на нов етап в своята история. Те постигнаха това, което преди година изглеждаше като химера: да сложат край на Конституцията, наследена от диктатурата на Аугусто Пиночет, съобщава „Евронюз“, цитирана от „Канал 3“.

Тази неделя над 78% гласуваха на референдум в подкрепа на изготвянето на нова „Харта Магна“. „Прераждане“ може да се прочете, проектирано върху сградата на „Телефоника“, най-високата в околността на „Пласа Италия“ , отново превърната в сърце на страната.

„Все още не мога да повярвам, че това наистина е постигнато“, развълнувано казва млада жена.

„Усещането е за победа, за стабилност, за справедливост, за години на чакане на нещо. Сега идва другата част, как да се управлява това. Но знам, че сме на прав път. Така че аз съм щастлив“, въодушевено казва мъж.

„Истината е, че всички чилийци имат много надежди, очакваме много от тази промяна, но преди всичко основното е достойнството. Постигаме достойнството, което толкова много търсихме“, добавя друго момиче.

Преобладаващият резултат от референдума бележи триумфа на бунта, който преди година започна като студентски протест срещу увеличението на цената на билета в метрото и доведе до масивна мобилизация срещу неравенството на социално-икономическия модел.

Но тази година беше белязана и от насилие с около тридесет смъртни случая и хиляди ранени, от унищожение и жалби за нарушения на правата на човека от силите на реда.

Президентът на Чили Себастиан Пинера предупреди, че този референдум е само началото.

„Това не е краят, това е началото на път, който заедно, всички ние, трябва да изминем, за да постигнем съгласие за нова конституция за Чили. Досега конституцията ни разделяше. От днес всички ние трябва да си сътрудничим, така че новата конституция да бъде страхотната рамка за единство, стабилност и бъдеще“, каза Пинера.

Следващата стъпка ще бъде избирането на депутатите на 10 април. Те ще имат една година да изготвят новия текст, който трябва да бъде одобрен в друг референдум.

Все още има дълъг път, но чилийците вярват, че са изминали най-трудния етап. Тази вечер тържествата се разпространиха от север на юг, от Арика до Пунта Аренас и навсякъде един и същ вик: „Чили се събуди“, лозунгът, който се появи по време на протестите и вече е част от чилийската визия за бъдеще.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар