Цената на петрола доближи 44 долара за барел

Цените на петрола се повишиха днес заради очакванията, че страните от ОПЕК+ ще удължат най-малко с три месеца свиването на производството. Освен това оптимизмът на пазара бе подсилен от новината за нова обещаваща ваксина срещу Covid-19, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, с доставка през януари, поскъпна с 16 цента или с 0,4 на сто до 43,98 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през декември, прибави 13 цента или 0,3 на сто до 41,47 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Финансовите пазари отчетоха възходяща тенденция заради надеждите за по-бързо икономическо възстановяване, след като компанията Moderna съобщи, че тестовете на нейната ваксина срещу Ковид-19 са показали ефективност на 94,5 процента.

За днес е насрочена видеоконферентна среща на формата ОПЕК+, в който влиза петролният картел плюс основните производителки на черно злато, сред които е и Русия. Очаква се министерскияj комитет на ОПЕК+ да препоръча промени в квотите, когато министрите се съберат на 30 ноември и 1 декември.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар