Цветозар Томов: Карантинираните няма да гласуват, няма да могат да се разкрият 2000 подвижни секции

„Не мога да прогнозирам каква ще е избирателната активност, защото ситуацията е твърде необичайна, за да можем да прогнозираме с висока надеждност както на предишни избори.“ Това каза пред БНР Цветозар Томов, бивш член на ЦИК и социолог, за предизборната кампания и триковете за контролиран вот, които бяха намекнати на частичните избори миналата неделя в Мъглиж.

„А от това именно ще зависи изходът на тези избори. Тези наблюдения, които сега могат да се извършат със социологически методи, тази картина няма след това да се потвърди, ако има много ниска или бум в избирателната активност – но към момента аз не мога да се ангажирам нито едното, нито с другото“, посочи социологът.

По думите му предизборните кампании винаги влияят на изхода на изборите. Особено с приближаването на датата на изборите.

„Най- много влияят черният пиар и скандалите. Кои теми ще бъдат водещи при кампаниите – една от тях ще е пандемията, но това няма да е достатъчно. А сега виждаме, че навлизаме в третата вълна на заразяване, а мерките се разхлабиха – обаче не знаем как ще завърши всичко това – ако станат много починалите от Covid-19, ако болниците се препълнят – всичко това ще повлияе на мнението на хората и ще даде верижна реакция. Но пък може коронавирусът въобще да не окаже влияние на избора на хората…“, смята още Томов.

Според социолога отварянето на заведенията е по-скоро предизборна концепция на премиера, които определят и действията на Щаба.

„Като че ли управляващите смятат, че за тях е по-изгодно да има ниска избирателна активност, но ако нещата станат катастрофални в пандемията, това може да им изиграе лоша шега“.

„Но по-същественото е, че една такава здравна политика е лекомислена спрямо човешкия живот. И да – ще има ново затваряне – въпросът е дали ще е след 4 април или преди това.

А относно правилата на ЦИК за подвижните избирателни кутии за карантинираните или болните с Covid – 19 и дали хората, които ще обслужват тези кутии ще са защитени – тези правила са разумни, но неизпълними.

Решението да се открият подвижни избирателни секции за карантинираните, различни от тези за хората с увреждания, няма да може да се случи чисто технически, защото няма да има достатъчен капацитет за това. Няма да могат да се разкрият толкова секционни избирателни комисии, за да обхванат тези 100 хиляди души“, каза още Цветозар Томов.

„Защото на 1 април трябва да се разкрият за тази цел 2000 подвижни избирателни секции. И да го видя – няма да повярвам – ще пропищят кметове, може максимум 300 да се разкрият, а няма да има и толкова заявления. Така че тези 100 хиляди души, които са карантинирани, просто няма да гласуват“, каза в заключение социологът.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар