Цвета Караянчева: Радев е подстрекател на безредиците. Хората имат право да протестират, стига да не ни пречат

Президентът Румен Радев е подстрекател на безредиците, каза пред журналисти в Пловдив председателката на Народното събрание Цвета Караянчева:

„Той е човекът, който подстрекава този метеж с високо вдигната ръка в юмрук. Подкрепя хората, които поставят ковчези, които поставят бесилки. Ние винаги сме казвали, че хората имат право да протестират, защото България е демократична държава и те трябва да бъдат чути. Но това, което видяхме снощи, побоят над полицаите и купените лумпени, не знам как да ги нарека, защото няма нормално определение за такива хора. Това не бива да се допуска“.

„Правителството няма да подава оставка и парламентът ще продължи да работи“, заяви още Караянчева.

„Това, което видяхме снощи, е грозно и недопустимо.

Опорочи се един мирен протест, а ние винаги сме казвали, че хората имат право да протестират, защото България е демократична държава и те трябва да бъдат чути. Но това, което видяхме снощи – побоя над полицаите и купените лумпени, не знам как да ги нарека, защото няма нормално определение за такива хора, това не бива да се допуска“.

Във връзка с искането на президента Румен Радев Народното събрание да се разпусне, Караянчева му препоръча „да си прочете конституцията“. Защото, по думите й, да живееш в „Бояна“ и да ходиш на работа на „Дондуков“ – това не те прави президент. Президент е нещо много повече от това. Тя обясни, че в Конституцията ясно са разписани стъпките. Който иска да управлява, трябва да мине през избори и да заяви каква е неговата предизборна програма, за да могат хората да избират спокойно. Не може да влезеш в парламента и във властта през задния вход, категорична бе Цвета Караянчева.

„Начинът, по който говори президентът, показва, че не уважава никого. Той е решил, че трябва да вземе курс на въоръжена борба, че е човек, който наистина направи тази ескалация още в момента, в който вдигна юмрук и излезе пред протестиращите да ги призовава на това, което видяхме“, добави председателят на Народното събрание.

По думите ѝ той е в основата на поведението на хората, защото има много мирни протестиращи, хора, които имат искания, и според нея те са отговорили на техните искания с проекта за Конституция и за свикване на Велико народно събрание. Дебатът трябва да се води от политиците в парламента и да се чува мнението на хората по улиците, хората, които имат какво да кажат, а не тези, които излизат с камъни, бесилки и ковчези, каза още тя.

Цвета Караянчева връчи в Пловдив голямата награда на победителките в отборната надпревара на турнира по стрелба „8 март“ за жени, служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и службите за сигурност. Той се организира от Съвместното командване на специалните сили и командира им генерал-майор Явор Матеев. Турнирът трябваше да се проведе на 5 март т.г., но беше отложен във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса.

Лупа БГ, Дунав мост

https://www.dunavmost.com/novini/tsveta-karayancheva-tova-koeto-vidyahme-snoshti-e-grozno-i-nedopustimo

Твоят коментар