Цвета Караянчева: Президентът подстрекава метеж с високо вдигната ръка

Това, което видяхме снощи, е грозно и недопустимо. Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира снощните сцени на протеста пред журналисти в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

„Ние винаги сме казвали, че хората имат право да протестират, защото България е демократична държава и те трябва да бъдат чути“, каза Краянчева. „Но това, което видяхме снощи, побоят над полицаи и обидите, които се отправяха към тях, това не бива да се допуска повече“, добави тя.

По думите ѝ политиците, за съжаление, понякога също помагат в тази посока, визирайки президента.

„На 2-ри той дойде пред протестиращите, порица народните представители, както винаги го е правил досега, и всъщност той е човекът, който подстрекава метеж с високо вдигната ръка в юмрук и подкрепя хората, които оставят ковчези и бесилки, това ли е демокрацията“, добави председателят на Народното събрание.

„Не бива да оставяме такива хора да ни управляват. Мисля, че това е притеснително“, каза още Караянчева. По думите й гласът на народа трябва да се чува, защото политиците не са всезнайковци и искат и трябва да чуват и хората, които са ги избрали.

„Работата на парламента ще продължи, защото имаме да свършим много неща, за да може да се приеме законодателството във връзка със ситуацията с коронавируса“, каза още Цвета Караянчева. „Протестите няма да ни спрат, народните представители са на линия и са готови да продължат да работят“, добави тя.

Президентът е решил, че трябва да поеме курс на въоръжена борба и той е човекът, който направи тази ескалация на протеста, още в момента, в който вдигна юмрука и излезе сред протестиращите да призовава към това, на което станахме свидетели през последните дни, каза Караянчева.

„Мисля, че той е в основата на поведението на хората“, добави тя.

„Съветвам президента да си прочете Конституцията. Той искаше да се саморазпусне Народното събрание. Г-н президент, прочетете Конституцията, там ясно е разписано, че няма как да се саморазпуснем. Нека, като иска да управлява г-н Радев, да мине през избори, за да заяви какви са неговите предизборни програми, за да изберат хората спокойно. Не може да влезеш във властта през задния двор“, каза още Цвета Караянчева.

Според нея президентът „излъчва омраза, когато говори, с което показва, че не уважава никой“.

„Има мирни протестиращи с искания и ние им отговорихме с този проект за Конституция“, добави още Цвета Караянчева. Според нея, дебатът трябва да се води от политиците в парламента и да се чува гласът на хората, които имат какво да кажат, а не на тези, които излизат с камъни и бесилки на улицата.

На въпрос дали е снето доверието от управляващото мнозинство каквито упреци отправя президентът, Караянчева отговори, че доверието са го дали българските граждани, които са гласували за тях и те никак не са малко – над милион и половина избиратели.

По думите й тези, които управляват протестите, са „стари муцуни“, които не искат преговори. „А винаги може да се иска най-доброто за България, защото всички ние работим за нея“, добави Цвета Краянчева.

На въпрос дали имат вече кандидат за председател на ЦИК, Караянчева отговори, че този въпрос все още се обсъжда в Изпълнителната комисия и в Коалиционния съвет.

Тя коментира и промените в Избирателния кодекс, с които не е съгласна, като двудневния изборен процес. Според нея това може да породи съмнения в прозрачността на процеса. Предцедателят на Народното събрание подчерта, че е важно българските граждани за упражнят своите избирателни права.

Цвета Караянчева бе в Пловдив, за да връчи голямата награда на победителките в отборната надпревара на турнира по стрелба „8-ми март“ за жени, служители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната и службите за сигурност.

Турнирът трябваше да се проведе на 5 март 2020 г., но беше отложен във връзка с разпространението на коронавируса.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар