Цветанов пред Радев: Правителството е некомпетентно, не е способно да проведе честни избори

Тежки упреци към правителството на Бойко Борисов отправи бившият му партиен заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов на разговора си с президента Румен Радев в неделя. Цветанов беше поредният лидер на извънпарламентарна партия, когото държавният глава покани за консултации по повод необходимите мерки за успешното провеждане на предстоящите парламентарни избори.

Изпълнителната власт не е готова за честни избори на 28 март, трябва друга дата. Това заяви в дълго изложение на ситуацията в страната лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов по време на консултаците с държавния глава.

Той подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото правителството и законодателят няма да успеят да се справят с новите предизвикателства в условията на пандемия.

Цветанов демонстрира недоверието си към своите бивши съпартийци и с едно необичайно предложение – да се сменят в месеца преди изборите областните началници на МВР. „Това, което ние предлагаме, за да има едно допълнително спокойствие в гражданите, че когато някой опорочава изборния процес той ще бъде санкциониран, е да има ротация на всички областни директори на полицията, защото това ще даде възможност да се прекъснат зависимостите и определени други интереси, които определени хора на място биха могли да упражнят”, изтъкна той. И наблегна, че това трябва да важи особено за районите с ромско население. Тази идея заинтригува държавния глава, който посочи, че това е в правомощията на изпълнителната власт, но по въпроса трябва да се проведе дискусия.

По думите на председателя на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов трябва да се даде възможност за добра конкурентна среда. Той предложи времето в обществените медии: БНР и БНТ за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност. Цветанов допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

„Той не дава възможност като представител на една от обществените медии в България различните гледни точки на всички български граждани, които се представляват от съответните политически партии или експерти, които имат възможност, да изложат различни гледни точки. Към настоящия момент даваме доверието си и това, което прави БНР, дава възможност да се изпълни основната функция на обществената медия – постигането на този плурализъм, който смятаме, че е в интерес на всички“, отчете председателят на „Републиканци за България“.

Явно е, че електронно гласуване за тези избори не може да стане категорично, но има утвърдени методи в други държави – гласуване по пощата е напълно възможно, разбира се при сериозна мобилизация и на изпълнителната, и на законодателната власт, както и видеонаблюдение в реално време на броене на бюлетините, попълване на протоколите и качване на протоколите в обща информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес.

Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия ПП „Републиканци за България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

„Дотук има консенсус и в редица граждански организации и партии за законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност на нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно“, допълни той.

Епицентър, Сега

Твоят коментар