Христофор Караджов за протестите в САЩ: Получи се „перфектната буря“ – вирус, насилие, несигурност

„Нещата се насложиха. Имаше брутално видео с Джордж Флойд, коронавирусът, карантината, 40 млн. безработни, общото настроение на несигурност и обърканост – всичко това в един момент се събра в „перфектната буря“. Това коментира пред БНР журналистът Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, по повод напрежението в САЩ, предизвикано от смъртта на афроамериканец при арест в Минеаполис.

Има статистика, че чернокожият американец има над два пъти по-голям шанс да бъде застрелян от полицията, отколкото бял, посочи той.

Според него „твърдият език“ на президента Доналд Тръмп е бил притеснителен, но явно е подействал отрезвяващо на хората. Тези проблеми и протести, всичко, което се случва в над 200 града, може да бъде решено на местно ниво.

„Ако армията бъде изпратена пряко волята на щатите, би имало катастрофални последици. Затова не мисля, че ще се случи. Шерифите, кметовете и губернаторите поеха нещата в свои ръце и действат според особеностите на всяко населено място“.
Имаше тенденция през деня протестите да са мирни, през нощта да има прояви на вандализъм, каза Караджов.

В предаването „Преди всички“ Караджов коментира и средата, която се създава пред евентуалния кандидат за президент на демократите Джо Байдън: „Байдън трябва да използва момента да предложи реформи, защото реториката си е реторика, но трябва да има реални промени“.
По думите на Христофор Караджов полицията в САЩ има редица общи проблеми:
„Тя се милитаризира силно след 2001 година… Не можеш да бъдеш ефективен като полицейска сила, ако населението не те подкрепя“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар