Хиляди отново изпълниха площада, искат независимостта си от мафията! СНИМКИ

Хиляди протестиращи се запътват към Орлов мост, предава „Петел“ на живо от столицата.

До този момент множеството скандираше пред Министерски съвет със запалени светлини от телефоните.

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина.

 

Хронологията на днешното Велико народно въстание следим на живо.

 

„Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!“ Това бе посланието на Даниел Фройнд – член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси, както и заместник в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, който бе един от ораторите на 76-ия ден от протеста срещу управлението на България и корупцията в най-бедната страна от ЕС.

Струпване на полиция в Триъгълника на властта, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива“ – това предшества 76-ия ден на протеста, обявен от Отровното трио за Великото народно въстание. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от Отровното трио.

Малко преди започването на протеста бе затворен бул. „Дондуков“ на пресечката му с „Цар Освободител“. Откъм БНБ и откъм статуята на Света София са изградени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се проверяват.

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Хронология на събитията:

21:32 часа – Протестиращите правят жива верига около бившата сграда на парламента.

21:27 часа – Полицията се сгъстява и не допуска още протестиращи до мястото на митинга. Някои от протестиращите се опитват да пресекат градинката пред Ректората, но са спирани от органите на реда.

21:23 часа – „Докато сте тук. Докато сте на този площад, България ще принадлежи на достойните хора. С вас ще строим свободна България, независима и правова държава, където място за мутри няма. Съединението прави силата!“, посочи Арман Бабикян и призова множеството да се отправи към сградата с надписа „Съединението прави силата“.

20:54 часа – Георги Латев от БАН: „Само за две лица не е този празник, наричани Каскет и Тиква. Тези двамата представляват амалгама от зависимости. Те са олицетворение на мафията.“

20:39 часа – „Можем да променим България само заедно, можем да изхвърлим мутрите само заедно“, обяви Арман Бабикян.

20:27 часа – От Отровното трио призоваха хората на площада на кажат как си представят бъдещето на страната. „Оставка ще има, но ще има и утре. И за да не изглежда утрето като сега, имаме нужда от план за бъдещето“, каза адвокат Николай Хаджигенов. „Ще направим план. Запалете фенерчетата си, за да излезем от мрака на Борисов. Приоритети:

1. Спиране на кражбите, корупцията да изчезне;

2. Реформа в правосъдието, промяна и борба за справедливост;

3. Инвестиции в бъдещето, качествено образование и култура;

4. Икономически ръст, основан на инвестиции в технологии;

5. Качество и ефективност на институциите,“ изреди Хаджигенов.

20:21 часа – Разследващият журналист Димитър Стоянов от „Биволъ“ благодари на „30-тината души“ на площада. „Само онзи, който се бори за свободата си, само той я заслужава. България е едно прекрасно място за пране на пари. България е прекрасно място за гербономика. България е на 111 място по свобода на словото, последна в ЕС. Не това е мястото, в което искаме да живеем. Затова всички ние казваме „Оставка!“, каза журналистът.

19:46 часа – Светослав Трайков: „За 76 дни ме арестуваха, биха ме с палки, наричаха ме с какво ли не, пръскаха ме със спрей. Случиха се няколко хубави неща – целият свят научи, че ни управляват страхливи мишки, които могат да ходят по села и по паланки, могат да пращат платени жени с деца да газят протестиращи, да плащат на контрапротестиращи. но не могат да ни уплашат. Нас не ни е страх – колкото и да не му се вярва на премиера. Него вече го няма!“

19:15 часа – Проф. Велислав Минеков от Отровното трио обяви: „Скоро ще празнуваме друга независимост, независимост от мутри и мафия. Дълго време бяхме заспали, дълго време сънувахме, че ще се събудим щастливи. Вече сме будни!“

19:10 часа – Звучи „Ода на радостта“. 

18:59 часа – На трибуната е Даниел Фройнд от Зелените в Европейския парламент. „Това, което виждам тук, е много притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако искаме да запазим ЕС единен, трябва да се борим срещу това. Трябва да приемем неудобната истина, че милиони евро се харчат неправомерно. Медийната свобода също е важна, тя трябва да се защитава. Трябва реална борба с корупцията. Имаме нужда от вашата помощ. Трябва натиск от улицата, трябва натиск и в Брюксел. Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!“, каза Фройнд.

18:46 часа – Архимандрит Дионисий заяви: „Благословено да е третото Велико народно въстание. Днес, когато Третата българска държава е завладяна от мафията, трябва да се противопоставим. Ние всички сме тук да извоюваме независимостта си от бандитския режим и да върнем България на българите“.

18:43 часа – На трибуната е певецът Георги Станчев, който изпя песента „Не вярваме на думи“, написана преди 30 г. След това рецитира стихотворение „Сега накъде“.

8:38 часа – „Борисов, избери си един от нас и се предай. Ние ще спазим правата за военнопленници на Женевската конвенция. Просто избери един от нас и се предай, призова премиера адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио. Днес опънехме червената линия, за да видят от другата страна как изглеждат решетките. Свиквайте, от утре ще е така. 76 дни стотици хиляди българи протестират с едно единствено искане – оставки на правителството и главния прокурор и промяна.“ Множеството скандира „Оставка“. „Борисов, дали сме достатъчно сериозни? Цялата страна е тук. Вчера Борисов каза, че няма да кой да се предаде. Виж записите от камерите и си избери един от нас“, допълни Хаджигенов.

18:30 часа – Звучи химнът на страната, изпят от оперната певица от Италия Джорджия, която научила химна за една нощ. „Обичам България и българския народ“, декларира певицата.

18:22 часа – „Сега ние, гражданите, ще ги пометем и ще управляваме с честни и почтени избори. Мутри, вън!“, призова Арман Бабикян. „Днес ние се борим за независимост от мафията и мутрите. Днес ние няма да завършим с химна на България, а ще започнем с него“, допълни той.

17:47 часа – „76 дена от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински“, обърна се към множеството един от протестиращите Слави Трайков, който е бивш член на ГЕРБ.

Твоят коментар