Хиляди екоактивисти окупираха каменовъглени мини в Германия

Няколко мини в каменовъглен район в Западна Германия бяха окупирани или блокирани от демонстранти днес, предаде ДПА, като се позова на полицията.
Протестиращи хора навлязоха в откритата мина „Гарцвайлер“ край Мьонхенгладбах. Няколко души се покатериха върху бункер за въглища в ТЕЦ „Вайсвайлер“ близо до Аахен, съобщи БТА.
Протестите се отразиха и на железопътния трафик в региона, като предизвикаха промени на маршрути и отменяне на влакове, казаха от „Дойче бан“.

Организаторите от движението „Енде геленде“ (Ende Gelaende – в свободен превод „Край и толкова“) призовават за незабавен отказ от използването на каменни въглища и природен газ за производството на електроенергия в Германия.
От „Енде геленде“ обвиниха полицията, че нарочно спира влакове, за да попречи на екоактивистите да пристигнат на определените за демонстрации места. Според движението в проявите днес участват 3000 души.
Днешната кампания на „Енде геленде“ не е насочена само срещу въгледобива. Около 150 демонстранти застанаха пред газова електроцентрала в Дюселдорф.
Говорителка на движението заяви пред журналисти, че природният газ също е „крайно вреден за климата“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар