Хартиената двулевка се продава за 10 лева

Три месеца преди книжната двулевка да бъде пенсионирана, цената й в нумизматичните онлайн магазини се вдигна пет пъти и тя се продава за 10 лева. Докато едни просто искат да се отърват изгодно от излизащата от обръщение книжна форма на 2 лв., то други се надяват с годините цената й да се вдигне още и да я препродадат. 

Така този, които желае да се сдобие с изчезващата банкнота с лика на Паисий Хилендарски трябва да се бръкне в джоба с поне 4 лв. за бройка, пише в. „Марица“. Търговец от Хасково предлага 104 броя от тях, като ако бъдат закупени всички има и отстъпка – по 3 лв. на бройка. Това означава, чe вместо 416 лв. колекционерът на банкноти ще трябва да плати 312 лв. или със 104 лв. по-малко.

В някои интернет магазини обаче отиващата в пенсия хартиена двулевка се предлага за 10 лева.

Преди дни Българската народна банка взе решение да извади от обращение банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., които престават да бъдат законно платежно средство от 1 януари 2021 г. От Нова година двулевките, емисии 1999 г. и 2005 г., ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. От следващата година ще се харчат само монетите от 2 лева.

През далечната 1916 г. е емитирана първата банкнота от 2 лева, а на нея е изписано „ДВА ЛЕВА СРЕБРО“. Това е и времето, в което страната ни започва постепенното преминаване от сребърните монети към банкнотната емисия. По време на войните (1912 -1918г.) БНБ е принудена да кредитира почти неограничено държавата и да увеличава банкнотната емисия и количеството им в обращение. Причината е, че българският лев излиза от войните силно обезценен – стойността му намалява около 14 пъти.

Първата книжна двулевка е в обръщение до 1924 г., като през 1920 г. е емитирана нова емисия, която е в обръщение до 1925 г. Дълги години след това 2 лв. се връщат към монетите и така до 1962 г., когато отново е емитирана банкнота с номинал от 2 лв.

На банкнотата е изобразена гроздоберачка. Тя излиза от обращение през 1996 г. Гроздоберачката се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. Когато Кина е била на 16 години – тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ решава да използва снимката за двулевката.

След излизането на гроздоберачката от обращение на нейно място през 1999г. се появява сегашната банкнота с лика на Паисий Хилендарски. И така емисията й ще е в употреба до 2021 г., когато отново ще бъде заменена от монета. Металната двулевка е в обращение от 2015 г.

 

 

Твоят коментар