Хампарцумян: Как да вярваш на ваксинацията на администрация, която смята хотел за подпорна стена!

Хората имат съмнения във ваксинацията, защото как да вярваш на тази администрация, която смята хотел за подпорна стена.

 

Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в коментар за хода на ваксинацията в България. Хампарцумян заяви още пред bTV, че в момента най-голямото предизвикателство пред ваксините е тяхната логистика.

 

За него процесът по ваксиниране зависи от доверието, което има обществото към управляващите.

 

Той коментира и състоянието на икономиката в пандемията: Опасенията за състоянието на икономиката след коронавируса се оказват преувеличени, смята банкерът Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите у нас.

 

Пред bTV той посочи, че има силно засегнати сектори, като например туризъм и транспорт, но те бързо „ще дръпнат“ при увеличаване на активността. „В пост-ковид ерата системите за подпомагане от финансова гледна точка ще бъдат канализирани през банките“, обясни банкерът.

 

Той е категоричен, че банките са добре капитализирани и подготвени за кризи. Буферите, които банките са натрупани в добрите години, трябва да помогнат за преодоляване на влошаване, предизвикано от лоши задължения, обясни Хампарцумян.

 

Той смята, че удължаването на мораториумите за плащане на кредити ще има лош ефект и фирми, които не са жизнеспособни със и без коронавирус, трябва да бъдат преструктурирани. Още: Изследване показва основните разлики и страничните реакции при ваксините на Pfizer и Moderna

Прогнозите за влошаване на икономиката са били надценени. Това се вижда в Германия, както и в България. Директните вреди върху цялата икономика не са толкова тежки, колкото се очаква, каза Хампарцумян.

Има и сектори, които са по-тежко засегнати, като туризма и ресторантьорството, но те бързо ще се възстановят след кризата, прогнозира банкерът.

Не трябва да губим доверие в банките в тази ситуация. В посткорона ерата те ще са институциите, през които ще се канализират системите за подпомагане, смята финансистът.

При всички случаи ще се стигне до влошаване на кредитните портфейлите на трезорите, но през добрите години те са натрупали достатъчно буфери, които ще им помогнат да преодолеят трудностите, каза Хампарцумян.

Според него не трябва да има трето удължаване на кредитния мораториум: „Ние вече виждаме, че медицинската фаза на проблема, като че ли има светлина в края на тунела, има решение. Прекаленото удължаване на мораториума ще има негативен ефект, защото фирми, които са нежизнеспособни и с COVID и без COVID, няма смисъл да ги дундуркаме“.

Хампрацумян не очаква пандемията да причини забавяне в процеса на присъединяване на България към еврозоната.

„Минималният срок е 2 години, никой не се е справял за това време, последните държави престояха 4-5 години в чакалнята … Предстои да направим някои промени в законодателството и регулациите. Процесът на присъединяване е по-важен от самото присъединяване. Ние отдавна не мислим дали имаме в джобовете си левове или евро заради валутния борд“, смят финансистът.

Вижте целия разговор във видеото

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар