Франк-Валтер Щайнмайер: САЩ, Китай и Русия правят света по-опасен

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер нападна индиректно американския си колега Доналд Тръмп днес, обвинявайки САЩ, Китай и Русия, че разпалват глобално недоверие и несигурност със „своето съзтезания на великите сили“, криеща заплаха от възможна нова надпревара в ядреното въоръжаване, предаде БТА.

Във встъпителното си слово на годишната конференция по сигурността в Мюнхен германският президент Франк-Валтер Щайнмайер порица подхода на трите големи сили в международните отношения и без да назовава Тръмп, изрази несъгласие с обещанието му „да направи Америка отново велика“. „Отново велики“ – дори за сметка на съседите и партньорите“, заяви саркастично Щайнмайер.

Като външен министър през 2014 г. социалдемократът Щайнмайер изигра основна роля за т. нар. „Мюнхенски консенсус“, когато германското ръководство обяви, че Берлин е готов да поеме по-голяма отговорност в международните отношения. Щайнмайер изтъкна тази позиция и днес, като преди това изрази недоволство от външнополитическия подход на Русия, Китай и САЩ.

„Русия е върнала военната сила и насилствената промяна на границите на европейския континент като средство в политиката, каза той в речта при откриването на конференцията. Китай приема международното право само избирателно, тогава, когато то не противоречи на интересите му, а нашият най-близък съюзник – САЩ, при сегашното администрация отхвърля идеята за международна общност“, добави той.

Резултатът е повече недоверие, повече въоръжаване, по-малко сигурност, целия път към нова надпревара в ядреното въоръжаване. В отговор Германия трябва да повиши разходите си за отбрана, за да допринесе в по-голяма степен за европейската сигурност и да запази съюза си със САЩ“, посочи Щайнмайер, признавайки че американските интереси се отдръпват от Европа и се насочват към Азия.

Европа трябва да намери свой баланс с Китай между засилващата се конкуренция между системите и нуждата от сътрудничество“, добави Щайнмайер. Той призова и за европейска политика по отношение на Русия, „която да не се свежда само до осъждащи изявления и санкции“.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар