Финални изпитания за V блок на АЕЦ „Козлодуй“ след модернизацията

В АЕЦ ‘“Козлодуй“ започват финалните изпитания на готовността за работа на пети блок с повишена мощност. Тестовете ще продължат и утре, предава БНР.

След успешното приключване на последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на Пети блок до 104 на сто, които бяха изпълнени по време на плановия годишен ремонт, за днес и утре е планирано да бъдат извършени финални изпитания.

Целта е да се потвърди готовността на системите за работа при повишена мощност в различни експлоатационни режими. Изпълнението е предвидено за тези дни с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60 и 40 сто. Утре турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с утвърдения график.

Аналогична програма за изпитания беше изпълнена на Шести блок на централата преди две години. В момента блокът работи с пълно натоварване на мощността – 1040 МВт.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар