Фейсбук забрани отричането на Холокоста

Според последната промяна на полтиката на Фейсбук от понеделник, на платформата вече няма да се допуска отричане на Холокоста, пише Washington Examiner, цитиран от Агенция „Фокус“.

Решението е взето отчасти поради „добре документирания ръст на антисемитизма в световен мащаб“ и „тревожното ниво на невежество относно Холокоста“, се казва в изявление на Моника Бикерт, вицепрезидент на Facebook по политиката за съдържанието.

„Според неотдавнашно проучване сред възрастни в САЩ на възраст между 18 и 39 години почти една четвърт са заявили, че Холокостът е мит, че е преувеличен или не са сигурни“, добави тя, цитирайки неназовано проучване.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг призна промяната в политиката чрез собствен пост в платформата.

„Отдавна сваляме публикации, които възхваляват престъпления на омразата или масови убийства, с изключение на Холокоста. Но с нарастващия антисемитизъм разширяваме политиката си, за да забраним всякакво съдържание, което отрича или изкривява Холокоста“, пише той.

Зукърбърг също обясни как се е променил неговият възглед за балансиране на свободата на словото с предотвратяването на отрицанието на Холокоста.

„Раздвоявах се между отстояването на свободата на изразяване и вредата, причинена от минимизиране или отричане на ужаса от Холокоста. Моето собствено мнение се разви, тъй като видях данни, показващи нарастване на антисемитското насилие. Освен това ние разширихме политиките си в сферата на речта на омразата“, добави той. „Поставянето на правилните граници между това, кое е и кое не е приемливо, не е лесно, но с текущото състояние на света вярвам, че това е правилният баланс“.

Facebook също ще започне да насочва хората, които търсят термини, свързани с отрицанието на Холокоста, към достоверна информация на външни уебсайтове по-късно тази година.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар