Фандъкова: Добра новина за строителството на детски градини в София, промените в Наредбата са факт

Една добра новина за строителството на нови детски градини в София – промените в Наредбата с изисквания за сградите за образование, които предложих, са факт. Това съобщи във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

„Вече ще можем да използваме пълноценно съществуващите терени на детски градини за изграждане на разширения, както и да строим градини в терени с по-малка площ и неправилна форма. Това беше целта на искането ни за намаляване на отстоянията, което разработихме заедно с главния архитект арх. Здравков.“, заяви столичният кмет. 

 

Тя е категорична, че в град като София, където свободни големи терени вече почти няма, трябва да можем да използваме ефективно както по-големите дворове на градините, така и по-малките общински терени. Намалените разстояния ще се допускат с мотивирано решение на общинските съвети, за което вярвам, че в София ще има обща политическа воля.

 

„На второ място, детски градини и ясли ще могат да се изграждат на първите етажи на съществуващи и новопроектирани сгради, които имат друго предназначение. При тях се гарантира както отделен вход за децата, така и всички изисквания за добра и сигурна среда за децата“, отбелязва кметът на София.

 

Регламентира се броя на детските площадки – по една самостоятелна за всяка група.

„По мое настояване за по-голяма сигурност на децата се увеличава височината на оградите – досега те бяха максимум 1,6 м, а сега изискването е 1,6 м да е минималната височина на оградата.“, подчертава Фандъкова.

 

С новите текстове се уеднаквяват и други изисквания, които досега не бяха в синхрон в различните наредби. „Очакваме и промените на Министерство на здравеопазването“, отбелязва тя.

 

„В момента довършваме новата три годишна програма за строителство на нови детски градини и ясли в София. Със строителството ще разкрием над 180 нови групи, а благодарение на промените, ще можем да ги увеличим.

 

Целта ни е до 3 години да осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст и да разширим чувствително местата в яслите“, казва Йорданка Фандъкова.

 

„Благодаря на министъра на регионалното развитие г-жа Аврамова, на зам.-министър Нанков и техните екипи за съдействието и общата работа за децата на София“, завършва тя.

 

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар