Урсула фон дер Лайен: Северна Македония и Албания трябваше да започнат преговори

Северна Македония и Албания са заслужили да започнат преговори. Това заяви пред журналисти, веднага след избирането на състава на Европейската комисия от страна на Европейския парламент, председателката на комисията Урсула фон дер Лайен, пише скопският „Слободен печат“, цитира Новини.бг

Напълно съм убедена, че е в наш стратегически интерес да присъединим страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Северна Македония и Албания заслужават да започнат преговорите. Ние поискахме много от тези страни, сега трябва да се убедят всички в Съвета на ЕС, заяви новата председателка на Европейската комисия.

Ако до 30, 31 декември няма сигнали кои функционери ще влязат в служебното правителство, ще бъде ясно, че изборите няма да се произведат на 12 април, тъй като на 3 януари трябва да бъде избрано служебното правителство, заявил Талат Джафери на брифинг за журналисти, съобщава „Независен весник“.

Джафери поясни, че според Договора от Пържино служебното правителство трябва да се избере 100 дни преди парламентарните избори. Коментарът му дойде след информации, че е възможно отлагане на изборите, посочва „Независен весник“. Отлагането на изборите се свързва с възможността Испания да не ратифицира протокола за НАТО през януари, тъй като там все още не е формирано ново правителство. Поради това парламентът в Скопие няма да може да ратифицира протокола, тъй като на 12 февруари ще трябва да се разпусне. Според Джафери испанското правителство трябва да се формира през януари и ще успее да ратифицира протокола.

Бюджетът за отбрана за 2020 година възлиза на 10,1 милиарда денара, което представлява увеличение с 22 процента в сравнение с тазгодишния бюджет, заяви министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска, цитирана от скопските медии.

Тя каза, че модернизацията и човешките ресурси са главен приоритет в бюджета. За първи път 20 процента от бюджета за отбрана, който възлиза на 1,4 процента от БВП на страната, ще бъдат отделени за оборудване и модернизиране на армията. Това е задължение, което произлиза от членството в НАТО, каза Шекеринска. Следващата година Северна Македония ще приключи процеса на присъединяване към най-влиятелния военен и политически алианс в света, каза Шекеринска.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар