Ураган в Средиземно море, очаква се да удари Южна Гърция и Йонийските острови

Тропически циклон ще премине над Южна Гърция в следващите дни. Засега зоната с ниско атмосферно налягане е в етап на развитие в Йонийско море между остров Сицилия и полуостров Пелопонес, предаде Нова тв.

Очаква се циклонът да добие зрялост в края на тази работна седмица с ветрове над 150 километра в час и проливни валежи, които за 48 часа ще надхвърлят 180 литра на квадратен метър.

За четвъртък Йонийските острови – Корфу, Левкада, Кефалония и Закинтос – са с обявен червен код за опасно силен вятър и жълт код за валежи и гръмотевици. Ако най-лошите сценарии се реализират, времето в Южна Гърция ще нанесе поражения – има опасност от тежки наводнения и материални щети от мощните бури.

Този тип циклони в Средиземноморието носят името “медикейн”, което произлиза от английската дума за ураган – hurricane. Не могат да достигнат параметри на опустошителните урагани, но създават опасно време в държавите в Южна Европа.

България е в периферията на циклона. У нас в края на седмицата ще усетим по-силен вятър в отделни райони на Южна България и слаби есенни валежи на изолирани места.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар