Уолстрийт последва срива на европейските пазари на акции

Пазарите на акции на Уолстрийт последваха срива на европейските фондови борси и също се намират под натиск от продажби на фона на международния банков скандал за пране на пари, предаде БНР.

Липсата на прогрес в преговорите във Вашингтон за нов фискален пакет от стимули и опасенията за въвеждане наново на строги ограничителни мерки за овладяване на втората вълна от коронавирусна инфекция в САЩ и по света също допринасят за понижаване на основните американски фондови индекси към най-ниски нива от близо 7 седмици.

Около 3 часа след началото на търговията на Уолстрийт в понеделник, индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 750 пункта (спад с 2,8%), широкият индекс S&P 500 с 2,05%, а технологичният индекс Nasdaq Composite с 1,28%.

Негативното представяне на Уолстрийт е факт, след като основните фондови индекси приключиха петъчната търговия със спад за трета поредна седмица, като днес те се търгуват към най-ниски нива от близо 7 седмици насам.

С оглед на факта, че броят на заразените с коронавирус в САЩ доближи 7 милиона, а на починалите от Covid-19 – близо 200 хиляди, инвеститорите предпочитат „активи-убежище“, каквито се явяват държавните облигации, за сметка на активите в акции.

Международният банков скандал за пране на пари на стойност 2 трлн. долара пък се отразява негативно на банковия сектор, като акциите на JP Morgan поевтиняват с 4,5%, а на другата американска банка, замесена в скандала – Bank of New York Mellon – с 4,3 на сто.

Междувременно европейските фондови борси приключват днешната търговия с най-силен спад от три месеца насам, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 3,24%. Най-солиден спад от 4,37% отбеляза немският индекс DAX на фона на агресивните разпродажби на акции на Deutsche Bank, която се оказа най-силно замесена в скандала със съмнителните транзакции.

Френският индекс CAC 40 се понижи 3,74%, британският FTSE100 с 3,38%, испанският Ibex 35 с 3,43% и италианският MIB с 3,75%.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар