Укрепителните работи спасили пътя към Рилския манастир от по-голямо свлачище

Остава затворен пътят за Рилския манастир, след като вчера на платното падна голяма скална маса, съобщи БНТ.

Заради обилния дъжд, камъни и пясък са се свлекли и на други места.

От Пътната агенция съобщиха причината – специалните заграждения срещу скални късове и камъни били вече пълни и се нуждаят от почистване.

 

 Укрепителните дейности продължиха няколко месеца, а само преди 10 дни премиерът Бойко Борисов обяви обекта за завършен.

Камъни, скали и земна маса започнаха да падат по пътя към Рилския манастир. В различни участъци, за кратки периоди екипите на пътната агенция затваряха движението, за да почистват пътното плато. Огромна скална маса обаче проби съвсем скоро изградената бетонна стена малко преди манастира и блокира пътя.

Единствените, които бяха пропускани през участъка, бяха туристите, прибиращи се от Светата обител.

От АПИ заявиха, че бетонната стена и мрежата над нея все още не са били завършени.

Участъкът отдавна е проблематичен. Само преди десетина дни премиерът Борисов отново посети района и обяви, че укрепването е струвало 6 милиона лева, а крайният резултат е отличен.

 

Зам.министър Нанков заяви:“6 милиона лева – толкова струва целият проект, но той не е изпълнен, да кажем, нито са изплатени 6 милиона към момента. Има още дейности, които трябва да се извършат. В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 – беше на етап извършване на строителни дейности. Този целият скат над 500 метра над нас при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето“.

Изп.-директор на „Автомагистрали“ ЕАД Стоян Беличев пък заяви, че все още се обмисляло как да стане премахването на скалата и кой да минава през този участък. 

От МРРБ съобщиха, че пътят остава затворен поне до спиране на валежите.

През това време през него, през светлата част на денонощието, ще могат да преминават само духовенството и персоналът на Светата обител. За целта ще бъде поставена светофарна уредба със сигналист, който ще я командва. Наблюдение ще бъде извършвано докато скатът не бъде укрепен на 100%.

Това стана ясно след посещението за зам.-министърът Николай Нанков. Той беше там като придружител на премиера Борисов и на 29 декември 2020 г.

Предстои довършване на строително-монтажни работи, сред които и анкериране. Изградената стена е поела голяма част от пораженията от активизиралия се срутищен процес. Изпълнила е предназначението си да предотврати много тежко компрометиране на пътния участък и свличане на земна маса, която да затвори пътя за Рилския манастир за минимум половин година.

На мястото е монтирана и най-високоякостната мрежа според световните стандарти – с дебелина 4 мм и растери от 80/145 мм, която задържа около тон. Според мнението на пътните специалисти падналият монолитен скален блок в резултат на валежите и силното преовлажняване на терена е над 30 тона и няма мрежа, която би могла да задържи подобен скален къс.

Ще бъдат поставени и 5900 м диагонални високоякостни въжета, които ще обединяват мрежите и ще спират падането на скалните късове. Това ще ограничи пораженията. Другото нещо, което трябва да се направи, е да се получи консолидация на масива, като се направят хоризонтални дренажи, които ще го отводняват и ще действат поне 3-4 години, обясни проф. Николай Жечев – проектант на обекта.

Заместник-министърът подчерта, че безопасността е най-важна и затова е работено денонощно. Големият скален къс е премахнат от пътното платно, то е изчистено в рамките на само няколко часа в тъмната част на денонощието.

На въпрос дали не е трябвало да се обруши скатът, заместник-министър Нанков коментира, че премахване на целия скален блок би активирало 600-метрово свлачище.

По информация от НИМХ се очаква климатичната обстановка да остане непроменена до сряда – с усложнения и очаквани обилни валежи и сняг в по-високите места, основно в западна България. Очаква се в резултат на това и на други места да се проявят свлачищни и срутищни процеси.

Това са изводите на експертите от първоначалните огледи.

Припомняме, че в последните дни на миналата година премиерът Борисов направи инспекция именно на укрепителните дейности на пътя за Рилския манастир и изключително доволен от видяното заяви: „искам тук да е като картичка“.

„Парите са при вас, вършете работа. Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят да няма нито едно нещо недоизкусурено“, заяви премиерът.

За пътя и проблемите по него ежегодно се отпускат пари от Министерски съвет – последното такова укрепване струваше 6,5 млн. лв., отпуснати от държавата. Ремонтът трябваше да приключи до края на ноември месец.


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар