Украинско издание: Разпад или лява диктатура – как ще завърши кризата в САЩ?

Щурмът на Капитолия най-накрая постави чертата на демокрацията в САЩ. Вече я няма, тя е стъпкана и изхвърлена на сметището. Американците вече не са в състояние да проведат избори по начин, по който обществото да се съгласи с техните резултати, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

Сега пред Америка има два основни сценария: или бърз разпад на страната, или лява диктатура.

Нещо повече, лявата еднопартийна диктатура (грозният съюз на корпоратокрацията и охлоса (тълпата, от старогръцки), характерен за всички умиращи империи) може само да отложи разпадането на страната с два или три електорални цикъла и да доведе до факта, че разпадането ще бъде по-кърваво. По принцип е невъзможно да се предскаже как ще се развият конкретни исторически събития, защото това е точка на раздвоение, в която, както е известно, привидно незначителни събития могат да доведат до драматични последици.

Тръмп загуби, защото целият истаблишмънт и цялата корумпирана система, не само в САЩ, но и в Западния свят, се обединиха срещу него. Той беше предаден от Върховния съд, който отказа да разгледа претенциите на 17 щата, предаден и от лидера на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Мич Макконъл, вицепрезидента Майк Пенс и изглежда, че е предаден от върха на Пентагона. Всички останали висши служители в неговото правителство го бяха предали още по-рано. Дори Туитър блокира страницата на Тръмп!

Следователно сега Тръмп вече няма шанс и не е готов да вдигне хората на въстание, тъй като разбира, че ще бъде физически унищожен. По-точно, незабавно унищожен – в САЩ внимават с това.

Съдбата на Тръмп е незавидна. След като Байдън официално встъпи в длъжност в САЩ, ще започне реакция и може да се допусне, че Тръмп ще бъде арестуван и няма да бъде освободен никога. Неговото място обаче ще заеме дъщеря му, която вероятно ще стане лидер на новата партия, а Републиканската партия ще претърпи огромен спад.

Основният политически извод – Съединените щати престават да бъдат демокрация и в резултат на това губят моралното право да изискват спазване на демократичните процедури и зачитане правата на хората в други страни. Разбира се, по навик те все пак ще се опитат да кажат на по-малките си братя как да живеят, но това само ще предизвика Омиров смях.

Това неизбежно ще доведе до постепенно ограничаване на демокрацията в целия свят и ни очаква ера на господство от авторитарните режими, водени от Китай.

Как всичко това ще се отрази на Украйна? В Украйна проевропейските и прозападните настроения рязко ще спаднат и проруските ще започнат да надигат. Майданът ще бъде окончателно десакрализиран. Ще дойде ера на деморализация и униние, причината за която ще бъде неспособността на украинския елит да се консолидира и да предложи положителна стратегия и убедеността на обществото за липсата на перспективи.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар