Турция поема отговорност за затворниците от „Ислямска държава“ в атакуваните сирийски територии

Турция ще поеме отговорност за затворниците, членове на „Ислямска държава“, които се намират в зоната за сигурност, която Анкара иска да създаде с военната си операция в Северна Сирия. Това заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от Reuters и Агенция „Фокус“.

Коментарите му идват след притесненията, че хилядите членове на терористичната групировка, намиращи се в затвори в контролираните от кюрдите територии в Северна Сирия, може да бъдат освободени, след началото на турската военна операция в региона.

„Ако лагерите и затворите (за членове на „Ислямска държава“) са в зоната за сигурност, ние сме отговорни“, заяви Чавушоглу по време на брифинг пред международни медии.

Турция ще поиска от държавите, чиито граждани са тези затворници да ги приберат обратно. Ако те откажат, както вече се е случвало, тогава „е наша отговорност те да бъдат държани отговорни, не да бъдат освободавани“, заяви министърът.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити военната операция в Северна Сирия в яростна реч по-рано, като отхвърли международната критика, след което заплаши да изпрати повече от 3 млн. бежанци в Европа, ако нападките не бъдат прекратени.

Той също така повтори плановете на Анкара да засели сирийските бежанци в в Турция в „зоната за сигурност“, която трябва да бъде създадена в региона, с помощта на международната общност.

Европейският съюз заяви, че няма намерение да изпраща финансова помощ за турските планове.

Чавушоглу обаче заяви, че ако Брюксел откаже да подкрепи Анкара, бежанците ще станат „и техен проблем“.

„Това не е изнудване или нещо такова“, заяви Чавушоглу.

„Това е общото предизвикателство, пред което са изправени нашите общества“, добави той.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар