Тръмп прие в Белия дом кучето-герой Конан, участвало в акцията срещу лидера на „Ислямска държава“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посрещна кучето-герой Конан, което участва и беше ранено в акцията, която доведе до смъртта на лидера на „Ислямска Държава“ Абу Бакр ал Багдади, предава CNN, цитирана от „Фокус“. Президентът посрещна кучето в Белия дом.

Тръмп заяви, че Конан, белгийска овчарка, е пристигнал във Вашингтон от Близкия изток и е получил „медал и плакет“.

„Конън беше много лошо ранен (…) и те мислиха, че може би няма да се възстанови, (но той) се възстанови много бързо и оттогава беше част от много важни акции“, каза Тръмп.

Президентът заяви, че Конан няма да се „пенсионира“ и е в своите „силни години“.

Смята се, че по време на акцията кучето е било изпратено срещу Багдади, понеже спецчастите са вярвали, че лидера на радикалната групировка носи жилетка с експлозиви. По-късно стана ясно, че това наистина е било така, като той е детонирал жилетката си и се е взривил, след като е бил подгонен в тунел без изход от кучето.

Конан, част от спецчатите „Делта форс“, които извършиха акцията, вероятно е бил ранен, след като е настъпил оголен кабел или от късо съединение, според източници в американската армия, след срутването на тунела.

За да защитят кучето, „Делта форс“ първоначално класифицираха името и „работното му място“, но Тръмп ги разсекрети, като публикува снимка на Конан, заедно с името му в социалната мрежа Туитър, където го нарече „американски герой“.

 


Източник: epicenter.bg

Твоят коментар